„La ce mai e bună iubirea, daca ea nu poate salva pe nimeni de la moarte?” Așa începe ultima carte a Cristinei Nemerovschi. Păpușile ei nu sunt marionete manevrate de ceilalți, ci păpuși care iau naștere pentru ca ceilalți să le iubească, ca lumea întreagă să se învârtă în jurul lor. Păpușile ei sunt din cărțile pentru copii, sunt Dora Minodora și Luna Betiluna. Păpușile sunt jumătăți ale aceluiași întreg, care se regăsesc și își construiesc o lume a lor.

IMG_20150211_182917Dora are 18 ani când o întâlnește pe Luna, o tipă mult mai explozivă decât ea. Nici yin și yang nu cred că s-ar fi potrivit mai bine decât ele. Cele două devin de nedespărțit în urma unei întâlniri întâmplătoare într-o discotecă de la mare, de 1mai, unde Dora se află cu „mama ei vitregă”, reepectiv o tipă cu circa 10ani mai mare ca ea. Dispariția Evei, mama naturală a cărei plecare lasă un gol imens în sufletul Dorei, nu e alinată de Ema, dar este cel puțin atenuată prin prietenia sa. Dora și Luna, două tipe care devin de nedespărțit și se implică într-o relație cel puțin bizară, chiar și-n România secolului 21.

Împreună au parte de toate întâmplările posibile, de la adoptatul unui cățel până la plecatul la mare, de la sexul în grup la orele de curs din facultate, unde Luna își însoțea iubita și era în mijlocul atenției, de la jointurile trase până la Mădă, casa din copac. Împreună duc până la capăt o iubire furtunoasă, împotriva tuturor. Domnul P., tatăl Lunei, politician renumit, nu e de acord cu relația, dar acceptă iubirea Dorei pentru fiica sa. Tatăl Dorei este în total dezacord, dar încearcă să nu vadă ceea ce se întâmplă de fapt.

Totul e parcă mai ușor când Dora și Luna sunt împreună, dar totul pare că se șubrezește atunci când Luna îi dezvăluie, forțată de împrejurări, că suferă de o boală de inimă. În plus, are fixată în cap ideea că va muri la 26ani, după cum i-a prezis o bătrână, cu mulți ani în urmă. Și inevitabilul se întâmplă, când dintr-un gest frumos iese fix ce nu trebuie, iar moartea învinge iubirea într-un mod prea stupid. Dora refuză să mai trăiască și are cam patru tentative de a sinucide, după care viața ei trebuie să continue fără Luna.

„Adevărul era că, după ce mor, oamenilor le putrezește carnea, și încep să pută, și se descompun, unii mai repede, alții mai încet. Și nu-i mai vedem niciodată. Oricât ne-ar fi de dor, oricât ne-ar înnebuni dorul ăsta, până într-acolo încât ne-am duce în cimitir cu o lopată, am săpa o jumătate de noapt ca să-i dezgropăm, să forțăm încuietoarea sicriului, să-i scoatem, să-i privim și, așa cum sunt, descompuși și plini de mizerie, să-i mai luăm în brațe pentru o ultimă dată. Să plângem cu ei în brațe. Să ne luăm încă un adio pentru ca, odată ce-i vom acoperi pentru a doua oară cu pământ, chiar în clipa în care vor fi din nou departe de privirea noastră, să vrem să-i mai dezgropăm încă o dată și să-i mai privim, să-i mai îmbrățișăm. Iar și iar. Pentru că niciodată nu ai suficient timp să-ți iei rămas bun de la cei pe care-i iubești. Pentru că nu înțelegi ce înseamnă să le spui că nu-i vei mai vedea vreodată, nu vrei să înțelegi, nu vrei să accepți.

Și, cu toată durerea asta, adevărul este că nu-i vei mai vedea niciodată. Îți rămân un trup inert, și un teanc de fotografii, și obiectele lor, lucruri care au ținut, pe care le-au folosit.”

Păpușile sunt un adevăr fără jumătăți de măsură, reprezintă iubirea și moartea, din care nu câștigă iubirea, cum ar fi normal. Reprezintă un adevăr greu de înțeles și de acceptat, o durere infinită. ”O moarte care nu dovedește nimic”, după cum spune și Anton Holban, decesul Lunei nu rezolvă nimic și îi dărâmă lumea Dorei.

Să vă mai spun cât mi-a plăcut? N-aș avea cuvinte… Dar vă invit s-o citiți, și să treceți să vedeți și recenziile fetelor, pentru că azi e joi:

Diana

Alina

Ana

2 Replies to “Cartea săptămânii – Păpușile (Cristina Nemerovschi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *