Dacă faci parte din lumea noastră, e imposibil să nu arunci măcar un colț de pâine pe săptămână. Dar să știi că asta nu e normal deloc! Această societate de consum ne-a acaparat într-o asemenea măsură încât avem senzația că e normal să aruncăm ce se strică, să lăsăm alimente perisabile de azi pe mâine să se degradeze, fără a avea niciun fel de simț al răspunderii. Ar trebui să luăm măsuri drastice pentru a evita risipirea alimentelor! Trebuie să ne gândim că alții nu au, iar dacă spiritul civic nu e  simțul forte, atunci cred că buzunarul afectat ar trebui să ne convingă. V-ați gândit vreodată câți bani aruncați în acest fel? Vă spun eu, o mulțime! Nu spun să nu mai cumpărăm mâncare sau să flămânzim, dar e cazul să avem o limită!

1. Cumpărăm atâtea alimente cât avem nevoie!

Hai să încercăm să ne facem un plan săptămânal de mâncare. Ce gătim? De ce avem nevoie? Ce luăm la pachet? Să ne facem măcar o listă provizorie, dacă mai avem nevoie de ceva, mai luăm și pe parcurs. Avem prostul obicei de a lua cam tot ce ne pică-n mână, să fie acolo. Și eu am pățit-o, și nu o dată! Am luat multe roșii, mai un salam, dă-l și pe al doilea… și dacă se strică ceva, dăm la cățel, la pisică, sau aruncăm direct la gunoi. Păi e bine așa? Mai bine luăm mai puține și completăm pe parcursul săptămânii dacă chiar avem nevoie.

2. Împrieteniți-vă cu temperaturile scăzute

Nu vă sfătuiesc să plecați la Polul Nord, dar vă sfătuiesc să vă împrieteniți cu congelatorul. Știți ce bine se mențin alimentele la acele temperaturi joase? Ba chiar puteți să vă luați o ladă frigorifică, pentru că are un volum mai mare și puteți băga în ea tot ce vă trece prin cap. Asta include porcul pe care-l tăiați de Crăciun, mielul de Paște sau sucurile pentru sezonul cald. Dacă lada vi se pare totuși prea mare, aici găsiți frigidere cu spații de congelare mai mari sau chiar congelatoare separate. Nu doar carnea stă bine la gheață. Legumele tăiate se simt bine acolo, sarmalele nefierte, cozonacul… Nu știați? Se păstrează pufos de la Crăciun până în iulie dacă vreți! Și ouăle se țin la congelator!

lada alimente

3. Depozitați alimentele corect

Carnea nu are ce căuta în frigider mai mult de 2 zile. Ori o folosiți, ori merge la congelat! Nu recongelați carnea dezghețată. Cam același regim se aplică și peștelui. În cazul ouălelor, știu că aveți recipientele speciale pe ușa frigiderului, dar ele nu se țin acolo, pentru că nu este o temperatură optimă. Mai bine le lăsați în cofrajul lor și aveți mare grijă la data expirării. Oricum, dacă gălbenușul se sparge, e semn că oul începe să se învechească. Nu țineți ceapa, roșiile sau cartofii în frigider. În locul special pot fi depozitați castraveții, ardeii sau țelina și morcovii, în pungi de plastic, dar nu pentru mult timp. Se recomandă ca fructele să fie consumate dacă au fost tăiate, pentru că oxidează. Pot fi congelate și ele! În cazul pâinii, poate fi ținută în frigider ca să nu mucegăiască, dar se învechește mai repede.

4. Folosiți resturile pierdute prin frigider

2-3 roșii care dau semne de înmuiere? Un ardei cu un punct negru pe el? O bucată de salam sau de brânză pe care n-o mai vrea nimeni? Strângeți tot ce e în cantitate mică prin frigider și încropiți un fel de mâncare. Ba o pizza, ba niște paste… De ce să le aruncăm? Nu mai bine le folosim până să se strice?

Cred că fiecare din noi poate face economie la alimente. Contează doar să te organizezi un pic. Pentru că lumea în care trăim este de așa natură, suntem forțați să consumăm. Dar când știi că altul nu are ce mânca și tu-ți bați joc de ce ai… parcă nu e ok! Mai bine donăm alimente decât să le aruncăm. Măcar o pungă de făină, de zahăr, un ulei, produse care sunt din ce în ce mai scumpe, și pe care alții nu și le permit. Faceți o faptă bună în loc de risipă! Voi ce trucuri aveți pentru păstrarea alimentelor mai mult timp, cum vă organizați? Aștept și sfaturile voastre!

14 Replies to “4 metode simple de a evita risipa de alimente

  1. In general cei foarte tineri arunca mancarea (ex. fi-meu si mandra lui). Daca au facut paste azi si nu s-au mancat, a doua zi le arunca. De aia dau inainte 😀 Eu le mananc si a doua zi. Evident ca nu spun sa tina mancarea nu stiu cate zile dar nici asa. In schimb mama mea, femeie la 78 de ani, nu ar arunca nimic. Daca a ramas o portie din orice mancare si am gatit alta proaspata si poate mult mai apetisanta, ea mananca portia care a ramas decat s-o arunce. Vorbim de o portie de mancare… nu o oala. :))

  2. Eu as avea nevoie de cineva care, macar din cand in gand, sa imi verifice alimentele din frigider, sa se asigure ca nu au expirat uitate in fundul vreunui raft. :))))

  3. Am si eu o lada frigorifica pe care o folosesc la maxim mai ales toamna cand o burdusesc cu multe legume puse pentru iarna.

    1. alea n-am incercat sa le bag in congelator. si eu am probleme cu mezelurile uneori… dar le bag repede intr-o omleta sau o pizza, ca altfel nici cainele nu le mai mananca. la supa… greu de spus! supa nu mai fac deloc vara, ca se acreste imediat. prefer ciorba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *