Banii ăștia..parcă mai multe probleme ne aduc! Am avut noroc că eu iau salariul de 2 ori pe lună – avans și lichidare. În acest mod am învățat să mă organizez mai bine, să adun și să scad, să dau deoparte și să îi rulez la infinit. Data de 10 e sfântă în calendar, vin banii! Cam atunci ia toată lumea salariul, cu mici variații. De fapt, și eu iau lichidarea pe 11, nu pe 10, dar tot pe acolo e. Și cum îi dau deoparte, mai opresc, mai fac calcule, rămân cu o brumă pe care o gestionez cum pot. Că trebuie să și mănânci, să plătești și facturi, datorii, să te și îmbraci eventual și să mai ieși prin oraș. Cum le faci pe toate astea? De unde să mai tai? Unde să mai pui? Și când colo, pe 26 vine avansul și mai luăm o gură de oxigen!

1. Încearcă să nu cheltui banii măcar până ajungi acasă!

Nu te repezi la bani imediat ce ai plecat de lângă bancomat. Știi ce efect mare are treaba asta asupra noastră? Una e să te apuci să dai în stânga și-n dreapta din primele minute și alta e să ajungi măcar acasă și să-l organizeze pe grămezi… Dacă vrei să știi exact câți bani trebuia să iei și ce impozite și alte dări s-au oprit, folosește un calculator de salarii. Este foarte util și te ajută la organizare.

2. Fă grămezi și stabilește prioritățile

Indiferent că te organizezi în plicuri sau în cărți (noi așa facem), stabilește de la început urgențele. Ratele, facturile, impozitele și restul datoriilor sunt primele pe care trebuie să le dai deoparte. Abia din ce rămâne te organizezi cât de cât cu mâncarea – ia în considerare pachetul zilnic, mâncarea gătită, dulciurile, cu hainele și cu ieșitul în oraș. Și dacă mai rămâne ceva, măcar 10-20 lei, încercă să-i pui deoparte, să ai un fond de urgențe, de zile negre. Imaginează-ți cum ar fi să rămâi în pană sau să trebuiască să iei un cadou și tu să n-ai de unde te rupe. Nu e prea comod să te împrumuți, nu?

3. Banii din alte surse pot fi și mai valoroși!

Faci bani din blogging? Ai aptitudini de grafică pe calculator sau de programare? Dacă poți găsi alte soluții de finanțare, fă-o! Și ia serios în considerare înființarea unui PFA, pentru că lumea are mai multă încredere în tine o dată ce oferi și o factură. Și poți scoate chiar bani frumoși. Intră aici pentru a calcula veniturile și cheltuielile care te-ar aștepta. Poți avea PFA și dacă ești angajat, și dacă nu. Oricum, niște bănuți în plus nu strică!

banii-pfa

4. Folosește o pușculiță

Fără glumă, știi câți bani se adună din mărunțiș? Nu mai lăsa tu ăia 10-20 bani rest la pâine pe tejghea! La 1-2 luni s-ar putea să ieși cu 100 lei. Stabilește banii ăștia ca o premiere, ia-ți ceva frumos de ei, ieși în oraș, mergi la o sală, la ceva. Nu e păcat să-i pierzi?

5. Evită împrumuturile

Sau dacă chiar trebuie să o faci, notează-ți sumele și datele scadente. Dacă vorbim de împrumuturi între prieteni sau rude, stabilește-ți o dată cât mai apropiată și încearcă să te rupi de la orice moft până când vei înapoi banii. Nimeni nu e de vină că nu știi să te organizezi tu… și toți avem nevoie de bani, așa că rulează-i și nu ține și pe altul în loc!

Știu că nu e ușor, că salariile sunt mici și datoriile mari, dar dacă vei avea în vedere ceea ce contează cu adevărat, ai o șansă mare să ajungi și să economisești. Eu pe data de 10 împart toți banii la chirie, gaze, curent, întreținere, telefoane, măcar estimativ, dacă știu că vine vreun eveniment aloc bani și acolo, apoi dau deoparte ce cred că aș putea economisi și pun cam 100 lei pe săptămână pentru mâncare și distracție. Dacă mai am nevoie, mai iau din economii. Dar încerc să mă țin de buget, că ar fi chiar păcat să nu am nimic pus deoparte. Banii din alte surse merg separat, mă fac că nici nu-i văd. Pe mine m-a ajutat mult strategia asta și să strâng bani pentru nuntă, și să am ceva și pentru amenajările ce vor urma în apartamentul cel nou. Deci cu puțină voință…totul e posibil!

16 Replies to “5 moduri de a-ți gestiona banii eficient

    1. am vazut si eu niste portofele de genul, mi-au placut mult. noi avem o vacuta mare de tot, mergem pe 200 lei stransi doar din monede

  1. Multumi de sfaturi , pe pfa nu m as baga , a fost si mama si mi se pare prea multa bataie de cap , acum cine stie , poate pe viitor imi schimb parerea la fel cum am facut-o si cu faptul ca inainte credeam ca nu e necesar sa iti cumperi domeniu ci e mai bine sa stai pe gratuit , se mai schimba lumea.

  2. SI eu fac la fel: pun banii pe categorii ca sa ma asigur ca am achitat tot ce trebuie, apoi fac lista de cumparaturi lunara.
    Legat de imprumuturi….of, inca avem de recuperat bani buni de la “prieteni” si nu cred ca ii vedem prea curand 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *