Toată lumea încearcă să economisească timp. Ba pe drum, ba la treburile gospodărești, ba în bucătărie, ba la spălat, toți încercăm să terminăm ce avem de făcut mai repede pentru a petrece orele rămase cu ce dragi sau relaxându-ne. Timpul pentru propria persoană contează foarte mult, e modul prin care ne menținem pe linia de plutire, prin care ne detașăm de toate problemele și gândurile negative. De aceea, de ce să ne petrecem timpul spălând sau făcând mâncare în loc să ne bucurăm de o plimbare în natură? Hai să vă dau câteva idei despre cum putem să ne organizăm mai bine în ceea ce privește trebuie gospodărești sau lucrul în bucătărie!

1. Gătește pentru mai multe zile

Nu te mai complica să gătești în fiecare zi, ba un ou ochi, ba un cartof prăjit. Nu e mai simplu să faci o ciorbă/supă și un felul 2 pe care să le alternezi câteva zile? Sigur, dacă ai o familie numeroasă, trebuie să faci o cantitate mai mare sau să reduci timpul dintre sesiunile de gătit, dar pentru 2 persoane… poți sta liniștită măcar 3-4 zile. Apelează la un aragaz de încredere, cu multe ochiuri și funcții, pentru a face mai multe lucruri deodată – pui oala cu ciorbă, puiul la grill, încă un ochi ocupat cu un sos sau alt fel de mâncare, și ai făcut în 2 ore o mulțime de lucruri! Și un timer te ajută, să știi, lași mâncarea la făcut, iar alarma te anunță când e gata!

Fără titlu

2. Întreține curățenia în loc să o faci zilnic!

E mai simplu să întreții decât să te chinui în fiecare zi! Instruiește pe toată lumea să aibă mare grijă cu firimiturile, cu spălatul vaselor, cu curățatul mesei/căzii de baie/chiuvetelor, cu strânsul rufelor/altor obiecte, și vei economisi o mulțime de timp. Nu va mai fi nevoie să freci în fiecare weekend pentru a le avea pe toate lună, pentru că toți vor ști că nu e ok să lase totul înșirat în urma lor. Pune hainele la spălat atunci când se strâng suficiente, nu aștepta să dea coșul pe dinafară sau să nu mai aveți cu ce vă îmbrăca. Profită de tot ceea ce-ți oferă tehnologia modernă și apelează la electrocasnice performante pentru a termina totul repede!

3. Împarte sarcinile

Asta are puțin legătură cu sfatul anterior, dar e aprofundat 😀 Dacă tu ești cea care se ocupă de toate, țin să-ți spun că nu e musai să fie așa, să te chinui singură! Împarte sarcinile casei – pune soțul să dea cu aspiratorul în timp ce tu ștergi praful, copii pot să ducă gunoiul și să strângă rufele, să își facă curat în propria cameră, fiecare poate primi câte ceva de făcut. La noi așa se face: cât Mr. dă cu aspiratorul și șterge praful, eu mă ocup de baie și bucătărie. Economisim o mulțime de timp în acest fel și terminăm de 2 ori mai repede!

4. Fă cumpărături chibzuite și învață să păstrezi alimentele proaspete pentru mai mult timp

Dacă nu ai obiceiul de a-ți face o listă de cumpărături, eu zic să ți-l faci! Ai să vezi cât contează o organizare minuțioasă în acest sens, cât de mult aruncai până acum, cum cumpărai lucruri de care n-aveai nevoie și se stricau, cât de mulți bani (și timp!) pierdeai la sesiuni de shopping inutil. Mai bine-ți faci lista cu ce ai nevoie, dai o fugă în piață de 1-2 ori pe săptămână și-ți iei exact ce ai nevoie. Cumpără și cutii care-ți mențin alimentele proaspete, păstrându-le pentru mai mult timp în frigider.

5. Bucură-te de lucrurile care contează!

Nu e musai să iei fiecare scamă de pe covor în fiecare zi. Decât să freci cu periuța rosturile de la faianță, mai bine te bucuri de o carte bună sau de o plimbare în aer liber. Chiar contează atât de mult o pată sau e mai important să îți petreci timpul cu cei dragi? Nu exagera în nicio privință!

Tu cât timp petreci zilnic cu gătitul sau curățenia? Eu, recunosc, prefer să mă bucur de timpul meu liber! Gătesc când am chef, din pasiune, nu neglijez importanța mâncării gătite, încerc să țin casa în ordine, fac curățenie generală sâmbăta, iar în restul timpului fac ceea ce-mi place: citesc, mă uit la seriale, petrec timp în familie. Pentru că e mai important să-mi mențin starea de bine decât să fiu o maniacă a ordinii!

2 Replies to “5 trucuri utile pentru a economisi timp cu treburile casei

  1. Imi plac sfaturile tale. Mancare fac o data pe saptamana mai multe feluri, noroc ca am un frigider foarte incapator iar curatenie trebuie totusi facuta in fiecare zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *