Dacă ai o afacere proprie, trebuie să știi că poți participa la foarte multe proiecte pe finanțare europeană, fapt care te va ajuta enorm. Poți să-ți iei echipamente, să instruiești personalul, să investești în ce te interesează cu efort minim. Și asta nu presupune din partea ta decât să cunoști foarte bine procedurile și să vii cu ceva idei care să impresioneze. Am avut și eu șansa de a participa la mai multe astfel de proiecte și chiar a fost interesant! Poate părea un drum anevoios, dar cu puțin ajutor, toate nelămuririle vor fi deslușite.

Inițial poate părea destul de complicat să scrii un proiect de achiziții, însă gândește-te că oricum ai nevoie de ceva. Vrei să modernizezi linia de producție? Vrei să te extinzi? Vrei să folosești tehnologii curate? Absolut orice poate deveni o idee de proiect, trebuie doar să știi cum s-o transpui pe hârtie astfel încât să pară ceva wow, ce nu a mai fost făcut. Ulterior, dacă proiectul e acceptat, pentru orice achiziție va trebui făcută o licitație publică și urmați mai mulți pași. E destul de complicat, dar există firme de consultanță pentru achiziții publice, care te pot ajuta.

Decât să nu profiți de ocazie și să ratezi șansa de a te moderniza sau extinde, mai bine angajezi o terță parte care să se ocupe de lucrurile de genul ăsta pentru tine. Proiectele de genul sunt bune pentru tine și pentru că ai ocazia de a căpăta experiență în așa ceva și de a fi în competiție cu companii similare. Echipa de proiect trebuie să fie bine pusă la punct, iar dacă mai e nevoie, instruită! Cunoașteți oamenii și bazează-te pe ei!

În ceea ce privește licitațiile pentru achiziții, nu uita că sunt anumite proceduri pe care trebuie să le urmezi și documente pe care trebuie să le pregătești. Așteaptă-te la multe hârtii, atât îți spun! Și păstrează-le, justifică fiecare leu cheltuit, pentru că sunt câțiva ani de controale după implementarea proiectului, și nu se știe niciodată când poți avea o surpriză de genul ăsta.

Tu ce crezi despre oportunitățile oferite de proiectele europene? Te-ai băga în așa ceva?

2 Replies to “Ai nevoie de ajutor cu achizițiile publice?

  1. Asa este. Sunt anumite proceduri care trebuie urmate cand te inscrii la o licitatie pentru achizitii publice. Si noi am vrut sa facem acest pas cu firma de transport, dar am amanat pentru ca nu gasisem persoana potrivita care sa stie ce trebuie facut. Nu poti face vreun pas gresit cand este vorba de ceva asa de important.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *