Și de fapt, sunt destul de mândră de asta. Nu am reușit încă să fac temele pentru aceste două lecții – 9 și 10, dar consider că am timp. De fapt, cea mai importantă parte din acest curs este partea practică, așa că fotografiile obținute sper să fie din cele mai bune. Dacă înainte pur și simplu apelam la modul Automat, acum am început să mai variez, să îmi creez propriul mod, cu distanța focală sau deschiderea dorită. Curios (sau nu), a început să-mi placă să fac fotografii alb negru, mai ales că în modulul 4 am și avut o temă pe acest lucru. Chiar și acum m-am jucat cu tonalitățile, dar tema de bază a fost portretul împreună cu specificațiile de realizare.

Cine aude de arta fotografică, zice că nu e mare lucru. Da, apeși un buton și aia e. Când vrei să surprinzi ceva în treacăt, când nu cauți efecte artistice sau fotografii deosebite, e mai ușor. Dar atunci când vrei ca fotografiile tale să exprime ceva, ai nevoie de noțiuni de bază. Acest curs de fotografie digitală de la Eurocor mi s-a potrivit la fix. Dacă în primul modul chiar pot spune că mă întrebam de ce citesc eu noțiunile acelea generale, acum lucrurile s-au complicat și totodată s-au limpezit. Un pic ambiguu, nu-i așa?

Modulul 5 – portretul, autoportretul și lumina folosită

Aveam nevoie de acest curs de fotografie pentru începători pentru că și eu eram adepta modului automat. Dar de când m-am făcut cu o cameră foto digitală, am zis că nu merită să-l las să stea pe bară. Nu mă consider o expertă, nu mă înțelegeți greșit. Dar exersând înveți! Iar lecțiile 9-10 sunt despre realizarea portretului, capitol la care nu excelam sub nicio formă.

Nu prea mă omor după fotografierea oamenilor, mai repede îmi place natura statică. Sau Aki, după caz, dar îl prind mai greu în toane de poze. Totuși, acum am învățat câteva informații, atât despre portretul propriu-zis, cât și despre autoportret, care m-au făcut să îmi schimb părerea. Nu am făcut atâta practică pe cât mi-aș dori, dar urmează. Chiar am câteva idei!

Pe lângă relaționarea cu modelul, e bine să ținem cont de dispunerea luminii. Contează foarte mult sursele de lumină, să știm să dirijăm fluxul, mai ales în cazul unor poze în studio. N-am încercat până acum să fac așa ceva, dar chiar mi-aș dori! Mai am multe de învățat și sper să descopăr cât mai multe lucruri noi. Un curs online e fost cea mai bună idee pe care am avut-o anul ăsta!

Acum sunt în căutare de modele, ca să pun în practică informațiile din curs, așa că cine știe că are răbdare, putem încerca! Ce ziceți, vă băgați la o ședință foto?

20 Replies to “Am ajuns la modulul 5 din acest curs de fotografie!

  1. Daca stateam mai aproape de tine ma bagam. Ma bucur ca iti place cursul. Eu sunt praf la fotografii si le invidiez in sensul bun pe cele care au talent si reusesc sa scoata o poza faina din orice.

  2. De cand m-am apucat de blogging am inteles ca fotografia poate atrage pe cineva sa citeasca sau nu un articol. Ulterior am inceput sa invat si chestii legate de fotografie si iti dau dreptate … lumina este extrem de importanta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *