Știu că în ultima perioadă v-am înnebunit cu produsele apicole și cu detalii despre foarte multe din ele. Pe lângă mierea propriu-zisă am folosit atât cosmetice, cât și dulciuri sau derivate ale stupului. De exemplu, tinctura de propolis m-a ajutat în cazul gâtului, caramelele și bomboanele sunt un dulce sănătos dacă nu facem abuz de ele, despre polen nici nu mai zic! E unul din preferatele mele! Iar cocktailurile pline de vitamine rezultate în urma combinării mierii cu lăptișorul de matcă sau polenul, sunt extrem de sănătoase. Azi vorbim însă despre mierea bio și de ce este ea atât de apreciată. Ca să știți, mierea Apidava a ajuns până în Japonia, unde locuitorii din Țara Soarelui Răsare apreciază mai ales mierea de salcâm.

Eu am primit de la Brander și Apidava două borcane de miere bio, una polifloră, cealaltă de salcâm. Acest lucru m-a bucurat teribil, pentru că am început să fiu o consumatoare înrăită a mierii. Totuși, mierea bio are anumite avantaje care nu pot fi trecute cu vederea:

  • stupii nu sunt tratați cu absolut nimic, albinele nu ingerează niciun fel de antibiotice pentru a deveni mai rezistente;
  • da, mierea bio este mai scumpă, dar calitatea sa este net superioară;
  • plantele din care albinele își iau polenul sunt în zone nepoluate, protejate, strict amenajate pentru acest lucru;
  • albinele nu călătoresc pe distanțe mari pentru materiile prime;
  • calitatea mierii e verificată prin teste efectuate de organisme internaționale abilitate.
Miere de salcâm și miere polifloră

Mierea bio de salcâm de la Apidava provine din pădurile aflate în Podișul Transilvaniei și este ușor de recunoscut prin culoarea sa ușor gălbuie. Are aroma specifică salcâmului și se recomandă a fi utilizată de către persoanele bolnave, pentru că glucoza și fructoza se absorb direct în sânge.

Mierea bio polifloră este un sortiment mai light. Provine din aceeași zonă a Transilvaniei și se recomandă a fi consumată de toată lumea, fără restricții. Eu am folosit-o la un remediu homemade, să zic așa, un cocktail de vitamina C, numai bun pentru perioada asta. Am tăiat o lămâie cubulețe, am pus mierea peste, am adăugat și esență de propolis și am amestecat foarte bine. În fiecare zi luăm cel puțin 2-3 linguri. Din păcate, pe mine m-a pălit un strop de răceală, dar  o țin sub control foarte bine. Sper să mă lase cât mai repede. Tot e bine că nu am zăcut deloc, am dus-o pe picioare!

Mai nou, am primit și un colet plin de bunătăți, mi-am ales miere dintr-o mulțime de sortimente, așa că nu mai duc grija ei! O să mă delectez cu miere de lavandă, de migdale, de zmeură, cu fagure, cu goji sau nuci, plus miere cu lăptișor de matcă și Apioxivita, despre care v-am vorbit aici. Plus vestitele caramele cu miere, care sunt delicioase (vezi păreri aici), dar și un balsam de călcâie, că tot rămăsesm fără. Să vină frigul, zic, mie nu mai îmi e teamă de nimic!

Vă sfătuiesc ca în iarna asta să încercați să nu vă mai avântați spre pastile de fiecare dată când vă încearcă o răceală, ci să vă îndreptați spre miere, fie că o combinați cu lămâie sau o puneți în ceai. Eu sunt mulțumită de mierea Apidava, fie ea bio sau nu, pentru că văd cât de eficientă este. Plus că am început să nu mai dau iama atât de des în ciocolată!

30 Replies to “De ce să alegem mierea bio și nu una obișnuită

  1. noua nu ne lipseste mierea din casa in niciun sezon. Iarna cu ceai si vara cu limonada. Miere Bio am cumparat mai rar, recunosc, dar as opta pentru un astfel de sortiment pentru nepotica mea pentru ca este un produs mai curat si mai sigur.

  2. Pentru că albinuțele ”locuiesc” departe de orie zonă industrializată, nepoluată, unde apa, aerul și solul sunt testate … de aceea, mierea ecologică este cea mai curată și bună.

  3. Trebuie sa recunosc ca am si eu un borcanel de miere cu lamaie care imi este tare buna pentru durerile de gat. Imi place coletul cu bunatati primit de tine si imi este tare pofta de un borcanel de miere cu nuci

  4. Si eu incerc sa inlocuiesc pe cat posibil zaharul cu miere, o alternativa mult mai sanatoasa din toate punctele de vedere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *