Ziua bună, oameni faini! Dacă sunteți fani cafea, articolul de azi e pentru voi! Dacă nu aveți un espressor automat, ar cam fi momentul să vi-l luați. Eu am trecut prin toate fazele, de la cafeaua la ibric până la cafetieră, espressor cu capsule și ultimul, cel automat. O să vă explic diferențele între espressoare și o să facem o comparație de prețuri și ceea ce oferă ele. Da, mă ajută mult că lucrez pe raionul de electrocasnice, astfel am putut să învăț destul de multe despre acest subiect. M-am documentat, am văzut ce și cum, și când am prins o ofertă bună, am profitat de ea.

Care e diferența între espressor manual, cu capsule și cu boabe?

Hai să le luăm în ordine!

Espressor cu capsule :
  • ai mai multe mărci din care să alegi – Bosch Tassimo, Krups Dolce Gusto, Tchibo
  • există varietate mare de băuturi – cafea simplă, espresso, cafea xxl, cafea cu lapte, cappuccino, latte machiato, ciocolată caldă și toate sortimentele de cafea, cu diferite origini
  • capsulele se găsesc cam peste tot, dar ca preț pe cafea te ajunge undeva peste 1,5 lei porția
  • sunt gustoase, dar nu poți personaliza cum vrei tu. De exemplu, eu am intoleranță la lactoză și nu pot bea lapte de vacă, fapt pentru care am nevoie de lapte vegetal. Nu am găsit până acum capsule care să-mi satisfacă nevoia aceasta
  • în plus, habar nu ai ce e în ele. Să nu mai zic că au mult zahăr….
  • întreținerea e simplă, espressorul nu e scump, dar dacă vrei ceva mai upgradat, treci peste el
Espressor manual:
  • folosești cafea măcinată la el, pui exact ce vrei tu
  • nu poți face decât cafea simplă
  • poți spuma laptele separat, nu ai carafă ca la espressoarele automate
  • întreținere ușoară, prețuri medii. Dacă încă nu ai bani pentru un espressor automat, optează pentru unul manual
  • mergi pe mărcile DeLonghi sau Krups, nu te încânta la mărci no name
Espressor automat:
  • folosește cafea boabe și o macină atunci când faci cafeaua
  • în funcție de model, poți face o varietate de băuturi – sunt espressoare care au până la 10 – espressor, ristretto, cafea simplă, americano, cappuccino, latte machiato etc
  • chiar dacă nu ai carafă de lapte, cafeaua are alt gust față de capsule sau cafeaua măcinată
  • este practic
  • ca și utilizare, nu pot spune că e simplu, dar nici foarte complicat (cu excepția ultimelor modele, mai ales cele care au wifi sunt un pic mai complexe)
  • este ceva mai mărișor, e adevărat, trebuie să îi găsiți un spațiu al lui
  • este ceva mai scump, dar dacă vânați oferte, veți găsi modele accesibile
Cum am ajuns să iau un espressor automat

Eu am avut înainte Dolce Gusto Piccolo, iar acum vreo două luni mi-am luat un espressor Krups EA816B. Adevărul e că vânam unul și aș fi vrut ceva de la Philips, dar când am văzut prețul (700 lei), nu am mai stat pe gânduri și l-am luat. Nu e un model tocmai nou, însă am zis că beau suficient de multă cafea cât să investesc în așa ceva. În plus, habar nu aveam că e model cu carafă până când nu i-am căutat cutia :)) Deci, win-win!

E un pic zgomotos, e adevărat, însă nu exagerat. Poți face una sau două cafele, poți selecta lungimea cafelei, de la 50 la 180ml, poți spuma laptele direct în cana de cafea. În plus, alegi și tăria cafelei – de la 1 la 3 boabe. Reglajul pe tărie se face și din râșniță, direct, dar doar atunci când e în funcțiune. Recunosc, îmi place cafeaua cu lapte, așa că m-am bucurat la carafă. Nu e complicat să spumezi laptele separat, însă e mult mai practic așa. Aici, la carafă, mi-ar fi plăcut tot un Philips, e tot mai ușor de folosit. Dar știți cum e. nemulțumitului i se ia darul, așa că nu mă plâng! :)) Ba din contră, pot spune că acest espressor este chiar ok, la bani puțini, chiar dacă e model mai vechi.

Nici pe parte de setări nu stă rău, e ușor de decalcifiat și de curățat. Am un coleg care are varianta mecanică, fără afișaj, care e la fel de ok, și e mulțumit de el. Și îl are de câțiva ani! Curățarea se poate face când și când din partea de spumare, ca să evitați să se depună ceva pe el.

Recomandări:
  • Espressor automat KRUPS Espresseria Automatic EA815570, 1.7l, 1450W, 15 bari – ca design e la fel ca al meu, însă nu are carafă de lapte și e vișiniu – e 1350 lei (Altex)

  • Espressor automat KRUPS Espresseria EA816170, 1.7l, 1450W, 15 bar, alb-negru – varianta mea pe alb – 1487 lei (Altex)

  • Espressor KRUPS Espresseria Automatic EA8108, 1.6L, 15 bar, negru – varianta mecanică, fără afișaj, pe negru – 1183 lei (Altex)

  • Espressor automat DE LONGHI ESAM 2600, 1.8l, 1450W, negru – referințe foarte bune și pentru acest model DeLonghi, chiar dacă e mai vechi, tot mecanic – 1300 lei (Altex)
  • de la Philips, variantă fără carafă – Espressor automat PHILIPS Seria 2200 EP2221/40, 1.8l, 15 bari, negru – 1700 lei (Altex)
  • tot de la Philips, variantă cu carafă – Espressor automat PHILIPS Seria 2200 LatteGo EP2230/10, 1.8l, 15 bari, negru – 1875 lei (Altex)
Părerea mea e că dacă sunteți consumatori de cafea, un espressor automat e mană cerească! Puteți folosi ce cafea vă place, mirosul de proaspăt râșnit nu se compară cu nimic, iar cafeaua are spumă și e consistentă. Un espressor automat chiar merită investiția. Și sincer, nu știu cât vă ajută variantele cu wifi sau cu 20 de băuturi dacă voi nu beți decât cafea simplă. Aici depinde de fiecare cât vrea să investească și dacă are nevoie de toate opțiunile. Documentați-vă bine, nu cred că există espressoare proaste, cred doar că sunt folosite incorect. Dacă se curăță, se schimbă filtrele și se face decalcifierea la timp, vor merge mult timp. Ah, da, și rămâneți la firme consacrate pe partea asta – Krups, DeLonghi, Philips, Saeco. Nu vă aventurați pe Beko sau mai știu eu ce. Voi aveți un astfel de electrocasnic acasă? Sunteți consumatori avizi de cafea?

18 Replies to “De ce să alegi un espressor automat de cafea?

  1. Eu consum de mai mult timp cafeaua celor de la Nespresso si sunt foarte multumita, chiar daca este la capsula. Oricum ei nu au capsule cu lapte, ca vechiul espressor de la Tassimo, așa că îmi fac spuma de lapte la Aeroccino.

  2. Mmm…si eu consum f multa cafea. Am un Dolce Gusto Picollo,de care sunt mulțumită momentan. Dar intenționez pe viitor sa imi iau unul cu spumare lapte ,si sa meargă cu boabe de cafea.

  3. Sotul se gandea sa cumpere un expressor. Doar ca e putin ofticat ca eu nu mai pot bea cafea. Dar cand vad expressoarele de la KRUPS ma tenteaza. Pana la urma exista si cafea decofeinizata.

  4. Momentam, avand risnita acasa lasata mostenire de bunica, sa stii ca e ok si expresorul meu manual. Ah, da, nu sunt cel mai mare fan al spumei de lapte, prefer “laptele sec”, nu de alta dar pentru mine spuma aceea face doar un singur lucru, si anume ocupa spatiu de altfel vital in cana. Ce e mai amuzant si aiurea, e ca prefer cafeaua de la frigider chiar si acum, la mijloc de ianuarie in Romania, deci …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *