Seara bună, dragii mei! În sfârșit acasă! Am niște săptămâni groaznice, de zilele viitoare schimb locul de muncă, și acum e o nebunie. Dar printre picături mai găsesc timp și de blog, și de citit, și de una-alta. Sper să îmi revin și să-mi fac un program cât de cât normal. Dar sigur îmi voi reveni în vreo 2 săptămâni. Eu așa preconizez. Dar destul cu vorba, azi vă povestesc despre o carte de la Nemira Înainte de cădere.

inainte-de-cadereInițial nu prea mi-am dat seama cum se încadrează această carte în genul horror, mistery sau politist, dar pe măsură ce am parcurs-o, mi-am dat seama că nu e de dat la o parte! De fapt, am perceput-o ca pe un fel de dramă. Supans, numele coleției din care face parte, o definește foarte bine.

Acțiunea de la care se pleacă e destul de simplă: prăbușirea unui avion. Singurii supraviețuitori sunt un pictor trecut de 40 de ani și un băiețel al unei familii înstărite. Avionul cade în ocean, iar Scott aude copilul plângând și reușește să înoate până la mal. De aici pornesc o mulțime de supoziții, întărite și de faptul că el nu se arată în public și nu iese să dea declarații.

Polițiștii încep o anchetă, dar nu se întrevede nicio pistă. Din presupuneri, fiecare din pasagerii avionului privat ar fi putut fi o țintă, ba chiar se preconizează ideea unui act terorist, dar și supraviețuirea celor două personaje atât de diferite este destul de suspectă. Ba chiar unii îl bănuiesc pe Scott că ar fi vinovat, din simplul fapt că nu făcea parte din clasa celor cu care călătorea. Aici e dilema: ce are ele de ascuns, de ce nu se arată și dacă el este vinovatul.

De fapt, Scott este personajul cheie în toată povestea, e un tip impresionat, pe mine m-a fascinat. Înainte de cădere totul părea normal, el era un simplu pictor, ce înfățișa în tablourile sale catastrofe – lucru venit de la sechele psihologice din copilărie. O cunoaște pe Maggie, soția proprietarului avionului, cu care devine prieten. Post-mortem, toată lumea crede că a avut o relație amoroasă cu aceasta. De fapt, el este un om căzut psihic, cu multe probleme în trecut, fără familie, dar d o sensibilitate rară. Și acest lucru se vede în relația cu băiatul pe care-l salvează. El reușește să-l scoată din acel șoc în care a intrat de la moartea părinților săi.

Înainte de cădere e genul de carte care te prinde, am văzut că e nominalizată și pe Goodreads la ceva premii. Pe voi v-ar tenta o astfel de poveste?

4 Replies to “Book of the week – Înainte de cădere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *