De anul trecut am început să citesc din ce în ce mai mult cărți despre război. Ororile lui te sperie, dar în același timp te fac să îți dai seama că au mai existat și oameni cu suflet, că bunătatea nu a fost uitată chiar de tot. Dragostea încă exista, oamenii încă se ajutau, chiar și cu prețul vieții. Și totuși, Al Doilea Război Mondial a fost o pată urâtă pe istoria mondială. Se estimează că au fost uciși 6 milioane de evrei, dintre care 1,5 milioane de copii. Peste 90% din evreii polonezi au fost uciși sau duși în lagăre (unde finalul a fost același). Totuși, în această mare a deznădejdii, doctor Janusz Korczak, evreu polonez, a încercat să salveze copiii și să le ofere un trai mai bun.
La editura Meteor a apărut o carte deosebită în onoarea dr. Korczak, Bunul doctor din Varșovia. Indiferent cât de tare ești, cartea asta te va pune pe gânduri. Korczak a fost un evreu polonez, citit, cult, ce a devenit medic, dar a fost și scriitor, și om de radio. A devenit foarte respectat, a învățat în mai multe țări, astfel că era un om de bază al societății poloneze. Însă naziștii nu au iertat pe nimeni…
Pe fondul unei povești minunate de iubire între Mișa și Sofia, Korczak încearcă să își apere copiii din orfelinatul pe care el însuși l-a înființat, Casa Orfanilor. Face rost de alimente, de haine, de toate cele trebuincioase, se bucură inițial de susținere, însă la un moment dat, norocul se termină. Doctorul împreună cu copiii sunt mutați în ghetou, unde erau înghesuiți toți evreii.
„Nu abandonezi copiii în asemenea vremuri”
Așa că el nu și-a abandonat copiii și a încercat să salveze câți a putut. Din păcate, el a fost deportat împreună cu copii și ucis în lagărul de la Treblinka.
Cartea este monumental de tristă. Pur și simplu te simți gol, pustiit, mai ales când știi că e vorba de copii, suflete inocente ce nu au făcut rău nimănui. Dar vremurile au fost de așa natură, iar nedreptatea nu se mai poate repara nici după atâția ani…
O carte cam tristă ,dar merită citită .Mulțumim pentru recenzie .
O carte interesanta.