Ziua bună, oameni frumoși! Nu mă las de Elif Shafak și pace! Chiar dacă nu am toate cărțile ei și nici nu le iau grămadă, din când în când, printre romane polițiste, simt nevoia și de altceva. Și ea mi-e cea mai la îndemână. M-am îndrăgostit de modul în care scrie, de felul în care explică atât de multe lucruri din cultura turcilor, și nu numai. Chiar dacă are un stil care nu e apreciat de compatrioții săi, pentru mine rămâne o autoare de o valoare inestimabilă! De data asta am ales cartea Onoare, un roman despre tradiții, obiceiuri, crime, ceea ce trebuie făcut.

Pembe și Jamila sunt două fete kurde gemene, născute într-un sat izolat de lângă Eufrat. Viața lor se desfășoară una în jurul celeilalte, până când Pembe pleacă în Londra. Acolo se stabilește împreună cu familia sa, în timp ce Jamila rămâne și începe să ajute la nașterile din sat. Ea este numită ”Moașa fecioară”, iar mâinile ei par magice.

Cartea Onoare are două planuri narative: unul dinainte de tragicul eveniment ce avea să schimbe viața familiei, și unul după. Pembe are trei copii – doi băieți și o fată – Yunus, Iskender și Esma. Viața lor era minunată până în momentul în care soțul ei, Adem, pleacă de acasă, îndrăgostit fiind de o dansatoare, Roxana. În acel moment, Iskender, copilul cel mare și cel mai răsfățat, se consideră capul familiei.

Femeia este sursa răului în cadrul familiei…

Chiar dacă Adem nu este aprobat de nimeni din familie, aceștia nu pot face nimic pentru a-l întoarce din drum. Dar atunci când Pembe întâlnește un om bun, cald, care îi poate oferi iubirea de care are nevoie, Iskender simte că e de datoria sa să restabilească ordinea lucrurilor. Așa ceva ”nu se face”, e păcat, el trebuie să salveze onoarea familiei. Pembe, prin acțiunile sale, îi face de râs, iar acest lucru este inadmisibil în comunitatea lor.

Elif Shafak aduce în discuție ideile primitive care încă dăinuiesc în familiile tradiționaliste. Femeia este o cârpă, ea nu are voie să își refacă viața sau să caute dragoste în altă parte. Bărbatul nu poate fi obligat să facă nimic, dar femeile sunt singurele ce umplu familia de dezonoare. Iar acest lucru este de neacceptat.

”Dimineață, la prima oră, și-a cumpărat ziarele. Era acolo, pe prima pagină. Un băiat și-a omorât mama în numele onoarei. A clipit buimăcit la cuvinte – le vedea și le înțelegea pe fiecare în parte, însă mintea refuza să priceapă înțelesul lor ca întreg.”

Cartea Onoare este momentan indisponibilă pe site-ul Libris, dar cred că va reveni curând în stoc. Plus că găsiți și alte titluri ale lui Elif Shafak, pentru a vă familiariza. Vouă vă plac astfel de lecturi, despre culturi diferite de a noastră?

12 Replies to “Cartea săptămânii – Onoare (Elif Shafak)

  1. Nu am bifat nimic de la aceasta autoare, dar in general imi plac cartile care trateaza problema asta a statutului femeii in lumea musulmana. O pun si eu pe lista, chit ca preferatele mele raman thrillerele si am gasit destule noi pe Libris.

  2. Da, imi plac astfel de carti si imi place mult cum scrie Elif Shafak. Am descoperit-o acum cativa ani prin “Cele patruzeci de legi ale iubirii”, o carte ce mi-a intrat in suflet si apoi i-am cumparat toate cartile aparute la noi pe care le-am gasit.

  3. Nu am citit nimic de Elif Shafak. Dar dupa cum povestesti tu sigur mi-ar placea si mie romanele ei cu toate ca povestesc despre o lume trista, plina de nedreptati.

    1. da, ea are talentul de a scoate in evidenta nedreptatile si traditiile cretine care inca mai dainuie in anumite parti…

  4. Nici eu n-am citit inca nimic scris de autoare, dar e pe lista, la cat am tot auzit si citit despre ea. Si mie imi plac mult cartile despre alte culturi, asa te imbogatesc si iti deschid mintea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *