Am reușiiiittttt!!! În sfârșit, am terminat cartea lui John Grisham, The Reckoning. Nu, nu m-am lălăit cu ea chiar pe durata unui an, cum am făcut cu John Katzenbach, dar oricum, am stat ceva la ea. Și nu pentru că nu mi-a plăcut sau pentru că e în limba engleză, nicidecum. Ci pentru că am tot început cărți, am avut alte deadline-uri, așa că am tot lăsat-o și reluat-o de fiecare dată. AM mai citit o carte a lui John Grisham, Nevinovatul, a cărei recenzie o găsiți aici, dar The Reckoning mi-a plăcut mult mai mult! Nu s-a mai pierdut în detaliile juridice, s-a concentrat asupra poveștii, fără să divagheze.

Traducerea titlului ar fi Răfuiala, Socoteala, Timpul dării de seamă sau ceva de genul. Ideea în sine nu e dificil de înțeles, deși te ține pe jar pe tot parcursul cărții. Acțiunea e împărțită în 3 părți mari, desfășurate pe planuri temporale diferite – prezent, perioada celui de-al doilea război, revenind în final la prezent din nou.

Pete Banning este un tip ce a luptat în al doilea război și a fost capturat de japonezi. După o lungă perioadă în care familia îl crede mort, el revine acasă. are o soție minunată, doi copii mari, o soră mai zăpăcită, o plantație de bumbac și o fermă prosperă. Într-o zi, din senin, merge la biserică și îl împușcă pe Dexter Bell, pastorul comunității. Crima stârnește indignarea și uimirea oamenilor, care nu se așteptau la așa ceva din partea lui Pete. Liza, soția sa, fusese internată într-o instituție de boli psihice cu mult timp în urmă și nimeni nu are voie să o viziteze. El nu dă nicio explicație cu privire la motivul pentru care a făcut ce a făcut, așa că motivul rămâne un mister.

Pedeapsa cu moartea e legală în SUA

…astfel că Pete ajunge în închisoare și își așteaptă procesul, deși e ferm convins că nu va putea evita pedeapsa capitală. Toată lumea e consternată și își pune întrebararea ce l-a determinat să facă ce a făcut. Care au fost motivele și ce se va întâmpla, de fapt, cu Pete, scrie în carte.

Ce-i drept, mi-a fost teamă că voi ajunge să citesc până la capăt și finalul va fi previzibil. A fost…un pic. Dar nu în totalitate. Una peste alta, The Reckoning chiar a fost o carte bună, nu genul de roman juridic cu care ne-a obișnuit Grisham! Voi ați citit ceva cărți scrise de el? Cum vi s-au părut?

30 Replies to “Cartea săptămânii – The Reckoning (John Grisham)

  1. Mi-am exprimat deja parerea pe care mi-a facut-o Grisham dupa prima carte citita. A fost de ajuns pentru mine. Adica sunt carti cam lungi cam plictisitoare pentru gusturile mele.

  2. Cred că ai văzut că am citit doar Avocatul rebel de Grisham și că mi-a plăcut, sunt și în acea carte detalii juridice, dar expuse într-un mod foarte interesant, deloc plictisitor… pentru mine, cel puțin. O să-l mai citesc pe viitor și poate ajung și la titlul ăsta cândva.

  3. Te apreciez pentru ca citești enorm de mult și pentru ca ai reușit sa citești o carte in engleză. Spre rușinea mea nuci nu am i certat sa fac asta! Ești un exemplu pentru mine

    1. multumesc pentru apreciere, ramo! depinde mult si de om, de timpul pe care il are. eu, recunosc, am ceva timp si mi-l gestionez astfel incat sa nu ratez cateva pagini zilnic

  4. De obicei comentez la articolele unde am ceva de spus ;asa ca voi comenta aici pentru ca am avut ocazia de a citi mai multe carti de acest scriitor si a devenit preferatul meu . Imi doresc sa adaug si aceasta carte la cele citite iar articolul ma ajuta sa am sau nu asteptari . Multumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *