Cartea de azi face parte din colecția Cărțile Arven de la Editura Herg Benet și mi-a adus aminte de câteva titluri pe care le-am parcurs deja, gen Jocurile Foamei sau Legenda. Anomalii merge exact pe același fir al respinșilor de societate, al inapdaților sau persoanelor diferite, pur și simplu. Scenariul se desfășoară pe o planetă din viitor, unde nu mai există boală, război sau poluare. Totul e frumos și verde, ca să spun așa, până la oameni.

Oamenii din viitor sunt organizați în comunități, fiecare cu îndeletnicirea sa. Keeva este membră a Comunități Oceanice și este, după cum spune și numele, atașată de apă. În momentul în care adolescenții de pretutindeni sunt trimiși în Tabăra Monarch pentru a-și întâlni perechile stabilite încă din copilărie, totul se schimbă. Zvonurile privind Anomaliile, persoanele care nu se potrivesc cu nimeni, sunt adevărate. Iar Keeva e una din ele… Nu are nicio șansă în afară de a se adapta și de a face cuplu cu altă anomalie. În această tabără, Keeva învață că lucrurile se întâmplă așa cu un scop, iar dedesubturile sunt mult mai terne decât par. În plus, cine se ridică împotriva sistemului trebuie eliminat.

Cartea are un ritm alert, am citit-o pe nerăsuflate în 2-3 ore și nu m-am plictisit deloc. Poate că asemănarea cu Jocurile Foamei nu e prea mare, în afara luptei pentru supraviețuire, dar cu Legenda se aseamănă din punctul de vedere al oamenilor diferiți și a șicanării acestora. Sistemul este conceput pentru un anume tipar și nu acceptă niciun fel de schimbare. Ori ești cu, ori împotrivă. Tocmai de aceea, în Anomalii, copiii sunt educați încă de mici într-un mod inimaginabil. Sunt dresați, practic, să accepte sistemul și să nu creeze probleme.

Keeva, însă, este o adolescentă curajoasă, care face tot posibilul pentru a-și atinge scopul. Joacă teatru bine, învață să dea propriile sentimente la o parte pentru binele colectiv. Iar scopul e unul singur: să-și găsească sora de mult pierdută. Oare va reuși?

Cartea este foarte faină, nu te lasă să te gândești prea mult, nici să te plictisești. Acțiunea e cursivă și îmi place că nu te amețește, totul e clar și concis. Apreciez asta foarte mult! Cartea o găsiți aici, iar dacă sunteți pasionați mai ales de Young Adult, chiar v-o recomand cu drag!

Anomalii pare a fi o cronică a unui sistem mai bolnav ca cel anterior, a unui salvator care dorește, de fapt, puterea supremă, fără a da nimănui șansa de a alege. Voi ați citit-o?

14 Replies to “Cartea săptămânii- Anomalii

  1. Am și eu cartea și abia aștept s-o citesc. Acum, că am văzut la tine că îți place o trec cu un loc mai în față pe lista cărților pe care le am de citit vara asta 🙂

    1. eu n-am priceput prea bine despre ce e vorba, habar n-aveam cand m-am apucat de ea, dar a fost foarte, foarte faina!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *