Ziua bună, oameni faini! Am pe noptieră trei cărți deja care așteaptă să vă fie prezentate, deci material există. Prima din ele am hotărât să fie Barbă albastră, o carte bazată pe povestea inițială a lui Charles Perrault, apărută undeva aproape de anul 1700. Amelie Nothomb, autoarea acestei cărți, m-a fascinat încă de la prima sa scriere cu care am luat contact – Lovește-ți inima. Scrierile ei îmi par foarte profunde, în ciuda numărului mic de pagini. Cine zice că dacă o carte e subțire, e mai de copii, vă zic eu ca nu e așa! Privite în adâncul lor, paginile au mesaje foarte puternice și te pun pe gânduri.

Saturnine este o tânără belgiancă ce își caută un loc în care să locuiască. Strâmtorată, se bucură atunci când vede ceea ce ea îl numește un chilipir – o cameră extrem de spațioasă și confortabilă în bani puțini, în casa unui personaj excentric. Saturnine nu știe nimic despre don Elemirio Nibal y Milcar, proprietarul casei, dar află că cele opt femei care au locuit anterior în acea casă au dispărut în mod misterios. Nu se lasă fascinată de astfel de povești și este aleasă să îi devină chiriașă.

Camera promisă și accesul în casă sunt după placul inimii, cu o singură excepție. Și fetei îi este interzis să intre în camera obscură. Un singur loc în care nu are voie. Oare ce ascunde acesta? Mai mult ca sigur e cauza dispariției celorlalte femei. Dar ce se află în spatele ușii?

Mitul iubirii și al loialității

Barbă Albastră, deși pare o poveste simplă, iar acțiunea e oarecum previzibilă, are un substrat mult mai profund. Nici eu nu pot spune că l-am descoperit complet, dar simt că Amelie Nothomb ne pune în fața unui mit al iubirii și al loialității, după cum o zice chiar don Elemirio. Dacă femeile dinaintea lui Saturnine l-ar fi iubit cu adevărat, ele ar fi respectat interdicția pe care le-a pus-o. Păcat că slăbiciunea sufletească a fost mai mare decât dorința de a-i purta numele. Saturnine, prin abilitățile sale, reușește să afle întreaga poveste, chiar dacă și ea pică în plasă între timp și se îndrăgostește. Oare va scăpa, va avea tărie de caracter sau va cădea și ea în plasa tentației?

Cartea Barbă albastră o găsiți pe site-ul Libris și pot spune că e o reinterpretare modernă foarte reușită a vechii povești. Ce este mai presus, dragostea și loialitatea față de omul iubit sau iertarea? Este acesta obligat să ierte un act de nesupunere? Până unde merge curiozitatea și care sunt consecințele ei, aflați din această carte minunat de profundă!

6 Replies to “Cartea săptămânii – Barbă albastră

  1. Mie mi-a fost de ajuns Barba Albastra si nu mai vreau altceva de la Nathalie Nothomb, mai ales ca inteleg ca asta e stilul ei, mai profund, iar pe mine nu prea ma prinde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *