Atunci când oamenii dragi se duc, viața începe să ți se pară fără sens și cauți un mod de a evada din ea. Belzhar este lumea în care te poți reîntâlni cu ei, lumea în care poți avea ce ai pierdut, lumea în care totul este ca înainte. Oare există așa ceva? Sau e doar imaginația ta? Cartea cu același nume, pe care am primit-o de la Libmag, m-a purtat într-un univers paralel foarte interesant, dar crud.

Meg Wolitzer a gândit o lume paralelă unde cei care pierd pe cineva îi regăsesc. Jam este o adolescentă care își pierde iubitul la doar 41 de zile după ce l-a cunoscut. Reeve este un tip simpatic, britanic, care se mută în școala lor pentru acel semestru. Jam îl place și are sentimentul că treaba e reciprocă. Tocmai de aceea, atunci când Reeve moare, ea ajunge la The Wooden Barn, o școală specială pentru cei care au trecut prin momente traumatizante.

Jam este selectată pentru a lua parte la cursul intitulat Teme Speciale în Engleză. Din motive necunoscute, sunt selectați doar câțiva elevi în fiecare an, iar criteriile după care sunt aleși nu sunt dezvăluite. Așa că Jam întâlnește alți 4 elevi – Marc, Casey, Sierra și Griffin, fiecare cu propria poveste traumatizantă. Celor 5 li se dau jurnale pe care trebuie să le completeze până la finalul semestrului. Ceea ce e ciudat la aceste jurnale e că par să aibă puteri magice. O dată ce scrii în el, intri într-un fel de transă și ești în situația anterioară tragediei care a avut loc. Dar ce se întâmplă la final? Ce se întâmplă când termini jurnalul?

Depresie, exagerare sau împăcare cu sine?

Belzhar este o carte fantastică. Cei care ajung aici au trecut prin lucruri mai mult sau mai puțin rele, dar percepția lor asupra situației este că au fost tragedii. Ei le-au perceput ca pe ceva groaznic, chiar dacă unele din cazuri nu sunt atât de rele. Copiii din această școală sunt marcați de ceea ce au trăit, iar scopul este de a-i redresa și de a-i reintegra în societate. Belzhar nu li se arată decât celor norocoși. Și deși acolo, situația este roz, pe parcurs, lucrurile se înrăutățesc.

Cartea a avut un impact destul de mare asupra mea și intră în categoria celor care m-au lăsat fără cuvinte și au avut un final neașteptat. Și am dat peste câteva anul ăsta! Mi s-a părut că Jam își maximizează drama încă de la început, dar dragostea adolescentină este puternică, atașamentul, de fapt, așa că pot înțelege, într-o oarecare măsură. Pe parcurs, însă, înțelege cum merg lucrurile și că viața trebuie trăită în continuare.

Belzhar este o carte care te trezește. Te face să pricepi că și alții trec prin situații poate mai grave ca tine. Te face să mergi mai departe. Nu este o carte despre depresii, ci despre speranțe și rezolvări.Ai avut momente grele în viață? Tu cum le-ai depășit? Ai simțit că vrei înapoi trecutul sau ai mers mai departe?

25 Replies to “Cartea săptămânii – Belzhar

  1. Citind recenzia ta mi-a venit in minte storytime-ul unei tipe din UK care povestea ceva izbitor de asemanator. Si apoi m-am gandit ca oricum majoritatea cartilor au la baza intamplari reale.

  2. Un subiect incitant și interesant. Clar mi-ar plăcea să citesc despre ce se întâmplă cu oamenii dragi pe care îi pierdem, deși este doar imaginație pornită din întâmplări adevărate.

  3. Momente grele in viata avem cu totii. Trebuie doar sa invatam cum sa trecem peste si eventual sa citim si astfel de carti care ne pot ajuta sa vedem putin altfel problema si sa nu facem o tragedie din orice

  4. Mereu vor fi oameni cu povesti mai rele decat ale noastre, la fel cum vor fi altii cu povesti mai fericite. Orice se intampla, sigur ca trebuie mers mai departe, creand oportunitati pentru lucruri mai bune in viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *