V-am arătat ultimele cărți primite și chiar vă povesteam că vânez fiecare nouă apariție din seria neagră de la Editura Trei. E adevărat, cărțile autorilor nordici sunt traduse din ce în ce mai lent, dar am răbdare și sper că într-o zi vom avea și noi seriile complete. Casa de vacanță este singura carte a lui Jorn Lier Horst tradusă la noi, dar am observat pe site-ul Libris că mai sunt disponibile încă trei titluri în limba engleză, din care unul bănuiesc că este exact acesta. Cartea face parte din seria inspectorului William Wisting. Asta-mi place mult la autorii nordici, cărțile bune fac parte din serii, deci nu trebuie să te limitezi la un singur caz. Că nu se găsesc restul la noi… asta e altă poveste!

Acțiunea se petrece într-un complex de case de vacanță, folosite mai mult într-o anumită perioadă a anului. Câteva din ele sunt sparte, cu obiecte furate, dar ce e mai grav e cadavrul pe care un proprietar îl găsește. De la una pleacă alta și dintr-o banală crimă se ajunge la legături în partea est-europeană, cu droguri, trafic, proxenetism, o Lituanie săracă, cu oameni dispuși să facă orice pentru o zi de mâine mai bună. Chiar dacă acțiunea are loc în Norvegia, paginile în care este descrisă viața în micuțul stat din estul Europei sunt destul de dure și reflectă realitatea de pe străzi. Chiar dacă economia este înfloritoare, treburile nu stau exact așa și, după cum mi-am dat eu seama, e cam ca în Republica Moldova – o clasă bogată, cu foarte mulți bani, iar pe partea cealaltă, clasa cea mai de jos, care abia trăiește de pe-o zi pe alta.

Inspectorul Wisting este total diferit față de celelate personaje principale din cărțile nordice. Nu are vicii pregnante, nu este urât de toți și în mod cert nu este sarcastic. El chiar e un tip foarte ok, care are o relație bună atât cu iubita, cât și cu fiica sa, fără complicații în viață. Totuși, spiritul său de observație și grija pentru cei din jur chiar fac din el un personaj interesant.

Sper ca și celelalte cărți ale lui Jorn Lier Horst să fie traduse cât de curând la noi, să îmi dau seama mai bine care e stilul său. Casa de vacanță a fost chiar ok și aș fi curioasă dacă doar în ea face analogii cu alte țări. Începusem să mă tem că va pierde crima din vedere și se va axa mai mult pe traficul de droguri și furturi, dar din fericire, nu a fost așa.

Dacă aveți chef de un roman polițist bun și nu foarte stufos, Casa de vacanță este o recomandare bună! Sper doar să urmeze și alte titluri de la acest autor!

12 Replies to “Cartea săptămânii – Casa de vacanță

  1. Mă atrage faptul că acțiunea se desfășoară parțial în Lituania, nefiind o țară despre care să se scrie prea mult sau care să fie luată prea des în calcul pentru o călătorie. Pe mine chiar mă atrag țările Baltice, singura problemă fiind că e cam complicat de ajuns acolo de la noi, dar soluții se găsesc. 😀
    O s-o țin minte, deși habar n-am când i-ar putea veni rândul, la ce wishlist interminabil am :))

  2. Interesanta recenzia despe aceasta carte si despre tarile baltice,mai afli una alta,mi-ar placea sa vizitez o tara baltica,poate in viitor,cine stie….

    1. eu sunt fana a tarilor nordice, iar cartile astea… m-au terminat psihic, ma fac sa-mi doresc din ce in ce mai mult sa vizitez macar o parte din ele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *