În ultima vreme reușesc să citesc mai mult. Ori nu mai am somnul ăla mare, ori încep să mă adaptez și la program și nu mă mai simt așa obosită, cert e că reușesc să dau gata cărțile mai subțirele în vreo 2 zile. Asta ținând cont că citesc doar seara, ziua nu mă apropii de nimic. Uite așa, încet, dar sigur, am reușit să dau gata și Caz închis, a lui Stelian Țurlea.

caz-inchisE o carte destul de ciudățică, ce te va scoate într-o oarecare măsură din sărite. Adică pe mine m-a cam scos inițial, că nu prea are niciun fel de mister. Așa cum zice și titlul, cazul nu se rezolvă (sorry pentru spoiler, dar și pe coperta din spate veți găsi treaba asta scrisă). Nu prea-mi dau seama la ce mă așteptam și de ce am ales s-o citesc. Poate pentru că mă gândeam că e o ”metaforă”, nu știu. Speram ca totuși, cazul să aibă un final ok.

Stelian Țurlea a intrat direct în subiect încă din prima pagină – un scriitor de succes este găsit mort în locuința sa. Până aici, nimic neobișnuit. Toți tind să creadă că e sinucidere, doar că motivele nu bat cu realitatea. Și uite-așa începe o anchetă ca la carte, pornită de un polițist plin de zel, care e convins că marele Emil Sorescu a fost asasinat. Cartea nu e structurată ca o acțiune cursivă, ci sunt capitole în care personajele cheie au partea lor de poveste – ba menajera care-l găsește mort, ba o jurnalistă care vrea să afle dedesubturile morții, ba un tânăr apropiat al victimei. Se împletesc tipologii diferite de personaje, care mai de care mai diferite. Totuși, niciuna nu pare să descopere ce a dus la moartea acestuia.

Aceste personaje sunt conectate într-un fel cu Emil Sorescu și viața lor se schimbă radical. Fiecare se cam simte cu musca pe căciulă, întrucât au fost în compania sa în seara asasinatului. Zic asasinat pentru că și eu cred că așa a fost. Iar motive existau – scriitorul urma să publice o carte cu dedesubturile sistemului comunist, cu nume și acțiuni neștiute. Vorbim despre un caz evident, doar că nu putem face conexiuni cu vinovatul. Pentru o carte polițistă cu un substrat psihologic destul de pronunțat, chiar vă recomand să citiți Caz închis.

Chiar dacă acțiunea pare banală, eu zic că e mai mult decât atât. Misterul din jurul morții și complexitatea personajelor face din această carte una demnă de citit! Caz închis mi-a făcut o impresie bună, fără prea multe lălăieli sau detalii inutile. Voi ce mai citiți în ultima vreme?

2 Replies to “Cartea săptămânii – Caz închis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *