Ziua bună, oameni frumoși! Cui nu i-au plăcut poveștile în copilărie? Și câți sunt cei care nu cunosc Legendele Olimpului ale lui Alexandru Mitru? Cred că a fost cartea mea preferată, am citit-o și am răscitit-o de nu știu câte ori. Pur și simplu am fost fascinată de Lâna de Aur, de Heracle, dar și de războiul troian. Ah, da, și Zeus, Hades, Poseidon și Atena! Stephen Fry, actor și om de televiziune, s-a hotărât să repovestească miturile Greciei antice într-o manieră proprie. Așa a apărut Mythos, prima parte a unei serii extraordinare, care ne pune în temă cu zeii Olimpului într-o manieră mai simplă și mai amuzantă. Și pentru că nu doar zeii aveau meritul lor, ci și oamenii, așa a apărut a doua carte, Eroii. Muritori și monștri, căutări și aventuri.

O să citiți cu mare drag, ca și mine de altfel, despre muncile lui Heracle, cel mai puternic om din antichitate. O să îl cunoașteți pe Perseu, o să plângeți cu Orfeu și Euridice, dar o să cunoașteți și alți eroi poate nu la fel de celebri.

Stilul lui Stephen Fry mi-a plăcut încă de la Mythos. E lejer, simplu, nu te încarcă cu detalii inutile, face trimiteri atunci când consideră că e cazul, se leagă de tot ce a povestit anterior. Tocmai de aceea recomand să aveți ambele volume, pentru a înțelege acțiunea mai bine. Da, poveștile sunt separate, însă uneori vor fi amintiți monștri sau zei sau povești pe care le găsiți explicate în primul volum. Eroii sunt de fapt muritorii, oamenii atât de dragi lui Prometeu. Pentru ei a riscat totul și le-a dat focul. Mai departe, au evoluat singuri.

Eroii Greciei merită să fie amintiți. Cui îi pasă că sunt doar mituri? Sunt poveștile minunate ce ne-au încântat copilăria. Tocmai de asta recomand cu mare drag Mythos și Eroii, cele două volume ale seriei, pe care le găsiți în categoria Literatură Universală de la Libris. Sper să urmeze și Iliada, și Odiseea… războiul troian. Tot ce mi-a încântat copilăria și tot ce am trăit alături de ei. De la mic la mare, recomand aceste povești cu mare drag!

3 Replies to “Cartea săptămânii – Eroii. Muritori și monștri, căutări și aventuri

  1. Am pus pe wishlist Mythos de la începutul anului, când am răsfoit-o puțin într-o librărie și mi s-a părut interesantă, dar nici acum n-am ajuns la ea. Poate la următoarea comandă! Dacă mă convinge o s-o iau sigur și pe următoarea, ca subiect sunt de interes și pentru mine.

  2. O sa razi de incultura mea, dar nu m-au pasionat deloc miturile astea. Nici nu cred ca stiu prea multe nume de zei de-ai grecilor si romanilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *