Am o perioadă destul de ciudată, în care am începute vreo 3-4 cărți. Și tare sper ca la final să pricep ceva din fiecare. Am revenit la cărțile citite de pe telefon, ceea ce nu e neapărat ok, dar sunt alt gen decât misterioasele pe care le citesc în mod frecvent. Totuși, am multe povești să vă spun, dar voi începe cu una din al doilea război mondial, și anume Fantoma trecutului. Despre Jo Nesbo am mai vorbit aici, e un autor descoperit recent, tot nordic, exact pe gustul meu!

Această carte face parte tot din seria detectivului Harry Hole, însă acțiunea se petrece mult înainte de Omul de zăpadă. De fapt, suntem abia la începutul relației dintre Harry și Rachel, ceea ce mă face să cred că e prima sau a doua din serie. Nu toate cărțile sunt disponibile la noi, dar clar voi continua să iau ce găsesc, ca să mă dumiresc exact ce și cum.

Hole o dă în bară cu o sarcină ce i-a fost încredințată și este mutat de la departamentul de Crimă Organizată pe un pot de inspector, care-i displace teribil. El nu se poate ține departe de anumite crime ce au loc și indiciile conduc spre soldații din al doilea război mondial care au luptat pentru Germania. Ancheta e destul de complicată, dar îmi place (din nou) alinierea pe două planuri narative – anul 1944 și anul 2000. Președintele SUA face și el o vizită în Norvegia, fapt care sporește măsurile de siguranță ce trebuie luate.

Deși am început cu finalul, ca să zic așa, adică cu ultima carte din această serie, pot spune că și Fantoma trecutului e foarte ok. Ba aici sunt descrise destul de bine și emoțiile lui Hole, Jo Nesbo dă pe față tot ”procesul” de îndrăgostire de Rachel. Deși pare un tip atât de dur, interiorul lui e tare moale… Iar inserarea planului narativ din al doilea război mi s-a părut foarte nimerit și mi-a mai deslușit unele părți ale poveștii (poate deveni destul de complicat, dacă veți citi, veți înțelege, sunt multe personaje, unele din ele cu tulburări serioase).

Dacă sunteți în căutarea unei cărți polițiste bune, seria Harry Hole, implicit Fantoma trecutului, e exact ce vă trebuie! Are acțiune, sentimente, mister, și cam tot ce-i trebuie genului. Voi ați citit vreo carte a lui Jo Nesbo?

4 Replies to “Cartea săptămânii – Fantoma trecutului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *