V-am spus că mă pun pe treabă și recuperez? N-am ajuns la zi cu cărțile, dar am avansat serios. Luna trecută mi-am ales de la Libris o carte destul de controversată, aș spune eu, care a primit și un premiu pentru literatură în Japonia. Nu am citit până acum cărți japoneze și nu prea știam la ce să mă aștept, ținând cont că au o cultură destul de diferită de a noastră. Grotesc, de Natsuo Kirino, este o carte de analiză psihologică, care disecă sufletele mai multor personaje, dar în special a trei femei cu legături ciudate.

Grotesc nu este de fapt, povestea unei singure persoane, ci analiza a două morți care declanșează altfel de amintiri și de acțiuni în urma lor. Yuriko și Kazue sunt două prostituate care au fost ucise de aceeași persoană. Sora mai mare a lui Yuriko este practic cea care începe povestea întrucât Kazue a fost și colega ei de liceu, așa că le cunoștea pe amândouă. Yuriko era păpușa familiei, de o frumusețe răpitoare, și nu semăna cu niciunul din părinți. Ba și mai ciudat, mama lor era japoneză, iar tatăl elvețian, deci mixul de culturi nu și-a așternut amprenta asupra sa.

Yuriko a ales calea prostituției încă din liceu, fiind convinsă că asta e menirea ei, iar sexul e cel mai plăcut lucru pe care-l poate face. Pe de altă parte, însă, Kazue era fata deșteaptă și nimeni nu știa că face acest lucru. Nici nu era logic, dat fiind faptul că avea o slujbă importantă și nu părea genul. Însă Kazue avea mari complexe încă din liceu, fiind marginalizată de celelalte fete, și considera acest lucru ca o dovadă de superioritate.

Cartea are destul de multe detalii despre viețile celor două, dar și despre sora cea mare, complexată și ea de faptul că avea o soră atât de frumoasă precum Yuriko, iar ea nu se ridica la înălțimea așteptărilor. Natsuo Kirino surprinde în detaliu fiecare stare sufletească a celor 3 femei și mai că te transpune în locul lor. Nu știam eu la ce să mă aștept… dar am avut o surpriză destul de plăcută. Începutul e destul de greoi, cartea e groasă, scrisul mic, dar te prinde. La un moment dat, apare și perspectiva criminalului.

Nu este o carte care vrea să dezvăluie ceva gen cine e criminalul sau chestii de genul, e o carte mult mai profundă. Dacă aveți chef de o carte care să vă dea de gândit…zic că e o alegere bună! Pentru cine citește literatură universală, merge pusă pe listă!

Ce părere aveți de genul abordat în Grotesc? Vă atrage sau vi se pare mai degrabă complicat? Voi ce mai citiți în ultima vreme?

6 Replies to “Cartea săptămânii – Grotesc

  1. Tare, imi plac cartile si filmele de genul, ce urmaresc mai multe personaje in paralel, o sa o trec pe lista.

    P.S PPluginul de facebook intra peste text, poate ii poti regla dimensiunile astfel incat sa ramana in sidebar.

  2. Drept sa spun, nu stiu daca sunt pregatita pentru o astfel de carte in care importanta sunt nu actiunile personajelor, ci trairile lor. Desi, daca stau bine sa ma gandesc, mi-au placut cartile psilogice pe care le-am avut de citit in liceu. Totusi, daca e o carte controversata, sigur e ceva de capul ei.

    1. te cam pune pe ganduri, sa stii! mie mi s-a parut chiar ok. zici ca nu e nimic de capul ei initial, dar apoi incep sa se lege luceurile

  3. Pare o carte interesantă, le prefer pe cele în care accentul e pus pe gândurile și trăirile personajelor, iar autorii japonezi mi-au plăcut până acum, de fapt unul dintre autorii mei preferați e Haruki Murakami, are un stil inconfundabil, unic, chiar cam ciudățel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *