De câțiva ani m-am îndrăgostit de autorii nordici. Fie că e vorba de suedezi, islandezi sau norvegieni. Pur și simplu mi se pare că au cele mai faine cărți polițiste. Au o imaginație foarte bogată, intriga bine pusă la punct, ce să mai… îi ador! Și mă bucur că la Libris am găsit mereu cele mai noi apariții. Cartea de azi, Hipnotizatorul, este de fapt o apariție mai veche, doar că reeditată și republicată la altă editură. În original eu aveam Sub hipnoză, apărută la editura Trei, Hipnotizatorul fiind apărută la editura Paralela 45. Indiferent, Lars Kepler e un autor foarte fain, așa că dacă găsiți oricare din cele două titluri, vă recomand să nu le ratați dacă sunteți fani romane polițiste. S-a reținut, e aceeași carte, da?

Hipnotizatorul este un roman destul de consistent și foarte captivant. Începe cu o crimă odioasă, asasinarea unei întregi familii, din care singurul supraviețuitor, fiul, Josef Ek. Acesta este găsit în stare de șoc și internat în spital, unde inspectorul Joona Linna îi cere ajutorul medicului Erik Maria Bark pentru a-l hipnotiza. El promisese cu 10 ani în urmă să nu mai practice hipnoza, în urma unor evenimente neplăcute, însă acum acceptă să-și ofere ajutorul. În urma acestei ședințe, concluzia finală este că băiatul și-a ucis propria familie, ceea ce înseamnă că sora cea mare este în pericol.  El ucide o asistentă și evadează din spital, polițiștii nereușind să-l prindă.

Crima nu este, însă, singura necunoscută…

Fiul lui Erik, Benjamin, bolnav de hemofilie, este răpit, iar toți sunt de părere că Josef a făcut-o. Totuși, Erik începe să-și amintească împrejurările în care a renunțat la practicarea hipnozei. Cu 10 ani în urmă conducea un grup de sprijin, în cadrul căruia această practică era una obișnuită. Totul până la apariția unei femei, Eva Blau, care este diferită de ceilalți și reușește să intre prin efracție în casa medicului. Un timp, Erik are sentimentul că Eva este cheia problemei și ea i-a răpit fiul. Totuși, rememorând întâmplările de atunci, își dă seama că răpitorul se află de fapt în altă parte.

Hipnotizatorul este un roman polițist foarte reușit. Te ține în suspans pe durata întregii acțiuni, iar lucrurile se schimbă de la pagină la pagină. E cam greu să te prinzi ce și cum. Îl găsiți în secțiunea Literatură universală și sper să vă placă și vouă cel puțin la fel de mult cum mi-a plăcut mie!

One Reply to “Cartea săptămânii – Hipnotizatorul”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *