Ziua bună, oameni frumoși! Săptămâna trecută am descoperit apariția unui nou roman scris de un autor nordic. Știți deja că sunt preferații mei și cărțile lor polițiste nu se compară cu nimic pe lume! Hipotermie este un nou roman din seria detectivului Erlendur, scris de Arnaldur Indridason. De la același autor au mai apărut cam 5 romane, eu le am pe toate, dar văd că recenzii am făcut doar pentru Uitare și Vocile. Are un stil aparte față de ceilalți autori nordici, se bagă un pic și-n fenomene paranormale sau domenii mai ”bântuite”, asta ăl face mai special. În fiecare carte a sa am găsit ceva specific, care m-a captivat. În Hipotermie regăsim ideea vieții de după moarte, un subiect fascinant.

Acțiunea începe cu presupusa sinucidere a Mariei. O fată destul de deprimată din cauza morții mamei sale, cu traume din copilărie, când și-a văzut tatăl înnecându-se. Ați spune poate că e ceva normal, ați spune că tristețea a fost prea mare și avea motive să o facă. Dar Erlendur nu are aceeași impresie. Câteva piese din puzzle nu se potrivesc, așa că începe o anchetă pe cont propriu.

Își riscă toată cariera pentru că nu cere mandate și aprobări de la superiori, fiind convins că undeva, ceva nu e în regulă, și Maria nu s-a sinucis. Pur și simplu, explicația cum că era devastată de moartea mamei nu e suficientă. Erlendur intră într-o lume a clarvăzătorilor, a mediilor, a oamenilor care iau legătura cu cei decedați. Astfel este nevoit să se înfrunte cu propriile fantome, care nu sunt puține la număr. Dar va înfrunta și fantoma Mariei? Care va fi verdictul?

Părerea mea despre Hipotermie

Romanul este structurat simple, iar acțiunea este cursivă. Îmi place la nebunie acest stil concis, uneori telegrafic, pentru că autorul nu pierde timpul cu detalii inutile. De fiecare dată când citesc un roman cu detectivul Erlendur îmi aduc aminte de ce îmi place atât de mult acest personaj. Pentru că este un om ce nu se dă bătut, dar în același timp are problemele sale. Fiica sa, familia sa, fosta sa soție, toate par practic să îl înghită, dar fiind un om pragamatic, reușește să le stăpânească pe toate. Erlendur are o sensibilitate aparte. Este uman. Asta îl deosebește de mulți dintre detectivii nordici, care sunt în general foarte tăioși.

Romanul îl găsiți pe Libmag și chiar vi-l recomand, dacă sunteți fani cărți polițiste. Nu știu cum să conving o persoană să citească autorii nordici. Cred că cea mai bună soluție e să luați pur și simplu o carte de-a lor. Asta e cea mai bună metodă. Nu le veți mai lăsa din mână după!

8 Replies to “Cartea săptămânii – Hipotermie

    1. :)), da, asta a fost mereu o particularitate a lor. asta cred ca e prima coperta diferita din seria lor. si eu m-am mirat!

  1. Sa stii ca eu pusesem cartea pe lista mea dar nu stiam ca este parte dintr-o serie. Se pare ca m-am grabit. Poate voi ajunge totusi la ea dupa ce bifez si celelalte volume.

    1. e o serie, zuzo, dar merg citite separat. viata personala a detectivului se leaga oleaca din celelalte volume, ca deh. dar in rest, cazurile sunt independente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *