Seara bună tuturor! Azi era să ratez la mustață recenzia la cartea săptămânii. Credeați că n-o s-o mai scriu? Nu mai fac eu de-astea! Am sărit peste ea acum o săptămână, dar trebuie să mă țin de program. Așa că azi am pentru voi un nou volum din seria comisarului Montalbano. De data asta o iau în sens invers, dar tot n-ajung la început. Hoțul de merinde este abia volumul 3, dar ideea principală am cam înțeles-o, face aluzie la un moment dat la Câinele de teracotă, care e primul sau al doilea volum, dar nu intră în detalii.

hotul-de-merindeDupă cum bine știți, prima carte pe care am citit-o și l-a avut ca personaj principal pe Montalbano nu m-a dat pe spate deloc. Dar a început să-mi placă din ce în ce mai mult, cu fiecare volum pe care-l prind. Și asta se datorează în mare parte acestui personaj năstrușnic. La fel de inteligent ca și ceilalți detectivi celebri, Montalbano se distinge prin umor și sarcasm. Și-o gelozie ieșită din comun. Dar care dovedește că nu e atât de ”rece” precum pare din afară. Numai Livia știe ce e în inima sa. Și de multe ori nici ea, întrucât el știe să disimuleze.

De data asta, e vorba despre două cazuri: un bărbat ucis pe un pescador și un altul în lift. Dacă în prima crimă par a fi ceva interese politice, în a doua, ideea e simplă: tipul își înșela soția cu menajera de origine tunisiană. Aceasta dispare în mod misterios împreună cu fiul ei, dar copilul este găsit ulterior, fiind identificat ca hoțul ce fura pachetele de mâncare ale copiilor dintr-o școală. Livia se atașează de băiat, iar atunci când cazul începe să iasă la lumină, iar copilul trebuie să dispară și-i este luat din grijă, lucrurile nu merg tocmai bine. Cele două cazuri, inițial separate, încep să se împletească.

Montalbano e din nou la datorie, la fel de gurmand ca de obicei. Fiecare om are un viciu, deci lui de ce nu i-ar plăcea mâncarea? Mâncarea bună, de fapt, nu orice! Personajul este deosebit de haios, servește replicile pe bandă și se ferește de răspunderi prea mari, dar cum-necum, rezolvă misterul ce planează în jurul lor. Hoțul de merinde e disponibilă pe site-ul Nemira, la fel ca și celelalte volume. Eu știu un singur lucru: mai vreau!

Voi ce părere aveți despre seria comisarului Montalbano? Ați citit Hoțul de merinde sau orice alt volum? Ce alți detectivi celebri sunt favoriții voștri?

4 Replies to “Cartea săptămânii – Hoțul de merinde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *