Ziua bună tuturor! E weekend, e vreme de răsfăț și de relaxare. Dat fiind faptul că afară e o căldură covârșitoare, aleg să stau în casă, la răcoare, și să citesc. De data asta am pentru voi o recomandare tot de la Crime Scene Press, și anume Rășină, de Ane Riel. Apărut la Copenhaga în 2015, la noi a ajuns abia anul acesta. Dar acesta e un lucru bun, dat fiind faptul că avem de a face cu o carte extrem de apreciată, care a câștigat toate cele mai importante patru premii scandinave pentru literatură mystery & thriller: The Glass Key, The Golden Bullet, Premiul Harald Morgensen și premiul Academiei Suedeze a Scriitorilor de Literatură Polițistă pentru cel mai bun roman.

Începutul cărții nu m-a dat pe spate și nu prea înțelegeam unde duce povestea. O familie izolată de pe insulă, un tată tăcut și doi băieți cel puțin ciudați. Pasiunea tatălui pentru rășină se transmite la unul din ei, Jens, fascinat de viața sălbatică. În timp ce fratele său alege să fugă, el rămâne în acea casă și începe să strângă tot ce găsește. Casa devine mai degrabă un depozit, un loc cu gunoaie de care nimeni nu se poate despărți.

Anii trec, Jens se căsătorește și are o fiică, pe Liv. Dar cei care nu o cunosc o văd ca pe un băiat. Iar la 6 ani, ei află că Liv a murit. Dar așa să fie? Dragostea pentru copilul tău dusă la extrem poate naște monștri. Iar obsesiile bolnave nu se vindecă niciodată.

Un roman întunecat, un stil asemănat cu al lui Stephen King

Rășină a fost comparat cu cărțile lui Stephen King, și pe bună dreptate. Atmosfera e apăsătoare, personajele sunt foarte ciudate, iar tu nu știi la ce să te aștepți. Teama tatălui de a nu-și pierde copilul și de a-l forma pe aceeași cale duce la acțiuni nebănuite. Rășină este un roman întunecat, dar probabil destul de real în comunitățile izolate. Nu în totalitate, dar ideea de bază cred că se aplică.

Noutate pe piața din România, Rășină chiar merită citit. Nu e un roman polițist, ci e un roman de familie. Despre obsesii bolnăvicioase, temeri, despre nepăsare și despre legături de sânge. Un roman captivant, în care nu știi ce îți aduce următoarea pagină.

One Reply to “Cartea săptămânii – Rășină”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *