Neața bună, oameni dragi! Azi am o zi destul de încărcată, așa că nu voi reuși să stau prea mult pe net, deci trebuie să fiu gata cu acest articol la prima oră. Mi s-a decalat și programul, încep de la 8:30, deci am avut timp să fac și această recenzie, și să organizez un nou concurs cu cărți, pe care-l găsiți pe pagina de Facebook. Dar să vorbim despre cartea de azi, care face parte tot din categoria Beletristică, așa cum v-am obișnuit. Am fost foarte curioasă atunci când am tot văzut cărțile lui Amos Oz. Descrierile mi se păreau interesante, mă intrigau, așa că am decis să aleg această carte pentru colaborarea mea cu Libris.

20160323_173906df”Romanul Să cunoști o femeie aduce în prim-plan nehotărârile lui Yoel, agent al serviciilor secrete israeliene, care, după moartea misterioasă a soției, decide să se retragă, să se izoleze de lume. Revăzând momente ale unei vieți conjugale mai mult sau mai puțin ratate, el încearcă să se trezească, să-și reconstituie, din amintiri, viața alături de soția sa, să-i descifreze enigmele și să se cunoască pe sine.”

Cartea nu e foarte mare, are cam 280 de pagini în format mic, dar scrisul e destul de mărunt. Plus că problemele pe care le tratează nu-s chiar simple, deci nu vă așteptați s-o terminași într-o oră. Soția lui Yoel are un accident extrem de stupid – în timpul unei furtuni, curentul se întrerupe, iar ea se duce afară și atinge un cablu de înaltă tensiune căzut. Tensiunea o omoară, dar pe lângă ea e victimă și un vecin, care vrea s-o ajute, dar rămâne încleștat din cauza ploii de afară.

Yoel se mută împreuna cu fiica sa, Netta, cu mama și cu soacra sa. Netta are epilepsie, fiind mereu un subiect tabu în cadrul familiei. Crizele sale nu sunt dese, dar îi afectează pe toți în mare măsură. Yoel nu are o relație apropiată cu nimeni. El este un om singuratic, cu reflexe deosebite (datorită locului său de muncă), dar care nu vorbește prea mult. Cartea nu poate fi rezumată în niciun fel, mai degrabă este o încercare de reparare a relațiilor sale, atât cu fiica sa, cât și cu ceilalți.

El ia decizii, are o relație amoroasă cu vecina sa, iar când aceasta și fratele ei îl întreabă dacă o va lua de soție, este pus în fața unei dileme. Femeia însă îl înțelege, și tocmai de aceea rupe relația. Amos Oz a creat un personaj cu trăiri interioare remarcabile, el își amintește de soția sa constant, să chiar dacă a mai avut și alte aventuri, ea a fost singura femeie pe care a iubit-o. Încearcă să refacă primele întâlniri – într-o noapte, el era soldat, iar ea ieșise în grădină pentru a închide stropitorile, s-au speriat unul de altul și au făcut dragoste, a doua oară s-a întors pentru ea, abia mai târziu s-au văzut pe lumina zilei, iar Yoel a decis s-o ceară de nevastă, problemele Nettei și boala sa, dar și întâmplări din misiunile sale.

Cartea este extrem de profundă. Nu are o linie anume a acțiunii, ci este mai degrabă o carte ”de suflet”. Yoel este un om complicat, neînțeles, cu mari probleme de comunicare și de relaționare. Dar vrea să se schimbe și să facă progrese, de aceea i se pare totul atât de greu. Cartea o găsiți la Libris, librăria mea online preferată, are un preț bun, deci nimic nu stă în calea voastră. Spor la citit și zi faină să aveți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *