Deși e o carte pe care mi-am dorit-o mult și care m-a atras încă de la început, am terminat Scaunul gol la vreo 2 săptămâni după ce am început-o. Motivele sunt simple – ba plecarea la mare, ba programul alambicat de la muncă, dat peste cap și cu turele schimbate, ba lipsa de chef din cauza căldurii, ba oboseala, ba ieșirile zilnice pe afară, după 10 seara. Și totuși, primul volum din seria Lincoln Rhymes cu acțiunea plasată în afara New York-ului a fost bun! Da, atât de bun că azi am citit ultimele 100 de pagini pe nerăsuflate!

Am mai povestit despre o cartea a lui Deaver, și anume Dansând cu moartea aici, nu știu exact dacă acțiunea din Scaunul gol se plasează înainte sau după aceea. Pare că după, oricum, pentru că are accente din povestea de dragoste dintre Rhymes și Amelia, asistenta sa.

Romanul debutează destul de brusc – un băiat de 16 ani răpește 2 fete și este considerat destul de periculos. Rhymes se află în Tanner’s Corner pentru o operație care l-ar putea ajuta să se miște (după cum am mai zis, el este paralizat complet), dar autoritățile locale îi solicită atenția pentru rezolvarea cazului și găsirea victimelor.Iese la iveală o poveste mult mai complexă decât se credea, o familie destrămată, un băiat care este fascinat de lumea insectelor, și o Amelia Sachs care se încrede în el și trădează toate principiile sale pentru ceva de care e complet sigură, dar nu are dovezi. V-am băgat în ceață? Da, Jeffery Deaver cam are talentul ăsta.

Ideea e ca Rhymes are încredere în Amelia până la capăt, deși este suspicios în ceea ce-l privește pe băiat. Vrea s-o protejeze și face tot posibilul pentru asta, deși toți sunt împotriva acțiunilor ei. Legătura dintre ei e mult prea puternică pentru a fi dezlegată. Asta mi-a plăcut la nebunie, poate mai mult decât tot suspansul și poveste polițistă în sine. Rhymes dovedește încă o dată că nu degeaba este cel mai cunoscut criminalist din New York și dezleagă misterul, pe care sigur nimeni nu l-ar fi bănuit.

Scaunul gol este o carte remarcabilă din literatura universală. Sper să reușesc să găsesc toate volumele din seria asta, sunt total captivată! Și sper să mă și mobilizez de acum încolo să ajung la zi cu toate lecturile. Vara ne urnim mai greu, e și concediul… Dar mai am pe listă cărți despre care să vă scriu, așa că stați pe aproape! Voi ați citit ceva de Jeffery Deaver? Cum vi s-a părut?

4 Replies to “Cartea săptămânii – Scaunul gol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *