Neața bună tuturor! Azi avem cartea săptămânii și am ales să vă arăt un horror subtil, destul de fain. Nu se compară cu Stephen King, el este supremul pe partea asta, dar John Saul a făcut o treabă tare bună! Somnambulii este o carte destul de amplă, deși acțiunea se desfășoară în puțin timp. Dar personajele și evenimentele sunt conturate destul de bine, ceea ce e un mare plus. Înțelegi cine care e și ce rol joacă.

somnambulii

Cartea începe cu un atac pe care-l suferă o profesoară din  micuțul orășel Borrego Semana. Aceasta nu-și mai revine, ci intră într-o stare de apatie, ceea ce îl face pe directorul școlii s-o cheme pe Judith, o profesoară tânără din alt oraș, care a copilărit în Borrego. Aceasta acceptă postul, dar câteva morți subite și evenimente recente par destul de suspecte. În oraș este o companie petrolieră înființată de un localnic, care însă nu mai merge ca pe vremuri. Tocmai de aceea este pe punctul de a fi cumpărată de o mare companie, UniChem.  Între timp, proprietarul companiei moare, urmează soția sa, plus un val de vaccinări pe care Judith nu le înțelege.

Ea apelează la un prieten pe care-l roagă să verifice conținutul vaccinului. În același timp observă apatia care-i cuprinde pe adolescenți. Problema cu ei este că tind să facă tot ce li se spune fără obiecții, ceea ce ridică semne de întrebare. Judith se atașează de un bărbat care este împotriva sistemului, dar care este și el redus la tăcere. Acum ea este nevoită să aibă grijă de fiul său și să descopere ce anume plănuiește acea mare companie. Cum îi controlează pe copii? Ce conțin acele vaccinuri?

Cartea mi s-a părut destul de ok, inițial nu prea înțelegeam despre ce e vorba, nu știam cine le vrea răul acestor copii, mă gândeam că e un pic ciudată. Deja mă așteptam să apară vreo fantomă sau vreun zombie. Dar este o carte horror subtilă, fără monștri, decât dintre cei cu fețe de om, să zic așa. E o carte care semnalizează dorința de putere, de control și limitele care sunt depășite, cu o mare doză de nepăsare pentru semeni. Nu este vorba de somnambuli propriu-ziși, cum credeam eu la început, ci de oameni controlați, care execută fără a fi conștienți.

Voi ce părere aveți despre Somnambulii? Ar fi genul vostru?

22 Replies to “Cartea sâptămânii – Somnambulii

  1. pe bune? mai citeste lumea john saul? doamne i-am devorat cartile in liceu, preferata mea a fost chinuieste-i pe copii, dar si mana dreapta a diavolului mi-a placut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *