Profit de zilele libere ca să citesc cât mai mult și să mă apropii, cât de mult pot, de obiectiv setat pe Goodreads, care e undeva la 100 de cărți. N-am nicio șansă, abia am vreo 56-57, dar pot să încerc. Bineînțeles că oricât de Batman aș fi și oricât de repede aș citi, nu am cum să dau gata 40 de cărți în 5 zile care au mai rămas din acest an. Dar pot să mă bucur de fiecare pagină și să îmi setez un obiectiv mai realist pentru 2018. Ultima carte pe care am terminat-o este Uitare, scrisă de Arnaldur Indridason, autor islandez. Am observat că-n ultima vreme au mai fost traduse la noi câteva cărți ale autorilor nordici, așa că sunt cu ochii pe ele, să-mi completez rafturile!

Despre o altă cartea a acestui autor v-am mai vorbit aici, dar eu mai am încă 2 în bibliotecă, deci sunt la zi cu traducerile. Uitare face parte tot din seria detectivului Erlendur. Intriga se împarte în 2 în acest caz, și anume un fir se îndreaptă spre asasinarea unui islandez, mecanic de aviație, iar altul spre dispariția unei fete din urmă cu 20 și ceva de ani. Detectivul Erlendur are o neliniște personală referitoare la acest caz care nu a fost rezolvat, așa că face tot posibilul să afle mai multe.

Acțiunea se petrece în timpul Războiului Rece, când americanii aveau o bază destul de mare în Islanda, numită Camp Knox. Islandezii nu erau fani străini, americanii nu agreau localnicii. Ura tacită dintre cele două națiuni duce la contrabandă, la crime odioase și la rasism. Printre toate acestea, Erlendur împreună cu Marion, colegul său, reușesc să obțină ajutorul lui Caroline, sergent de culoare din armata Statelor Unite, care, intrigată de întorsăturile lucrurilor, acceptă să afle anumite informații pentru poliția islandeză. Pe de altă parte, Erlendur își continuă pe cont propriu investigația referitoare la fata dispărută în urmă cu atât de mult timp, deși șansele sunt minime.

Ies la iveală secrete bine păzite ale unor oameni care nu păreau a avea nimic de ascuns, iar nimic nu mai e ceea ce pare. Cartea Uitare o găsiți aici, e nou-nouță și nu uitați că aveți transportul gratuit la comenzi peste 30 lei. Eu am primit de la Moș un card cadou de 100 lei, deci deja mai am o comandă de 4 cărți pe drum!

Obișnuiți să citiți cărți ale autorilor nordici? Uitare este un roman despre neînțelegerile dintre două națiuni și despre crime nerezolvate din acele ținuturi neprimitoare. Vouă vă surâde subiectul?

2 Replies to “Cartea săptămânii – Uitare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *