Scriu cam rar despre cărți. Deși le citesc destul de repede. Săptămâna trecută am terminat deja prima carte din seria Fabian Risk a lui Stefan Ahnhem. Cărțile lui mi-au sărit în ochi pe când mai vizionam ultimele apariții de la librăria de lângă scară și nu m-am putut abține deloc! Am luat deja primele 2 volume, urmează al treilea, și sper să se traducă în curând și alte titluri. M-am bucurat că au apărut primele 3 volume, nu de alta, dar așteptarea e tare grea! Așa că Victimă fără chip și-a așteptat cuminte rândul, dar și când a venit… nu am mai lăsat-o din mână!

Destul de puține detalii despre Fabian, am aflat doar că a fost dat afară din poliția din Stockholm și a ajuns în orășelul natal împreună cu familia sa. Traversează o perioadă destul de grea cu soția sa, Sonja. Și totul devine și mai greu când concediul îi e întrerupt de mai multe crime… Iar victimele, ghici ce, fac parte din clasa în care a învățat el. Tocmai de aceea nu poate sta deoparte, mai ales că toți colegii sunt în pericol. Avem de-a face cu un criminal necunoscut, inspirat și foarte atent.

Ahnhem știe atât de bine să ducă misterul la extrem… Încă din prima parte a cărții ni se dezvăluie o posibilitate a criminalului… însă ar fi prea ușor! Nu este băiatul ce a ajuns bătaia de joc a colegilor. Nu este vorba de o victimă. Nu este vorba de o răzbunare. Sau poate este… dar nu din partea cui ne-am fi așteptat. Însă vor fi parcurse multe pagini până la dezvăluiri complete. Fapt ce m-a ținut ca pe ace și m-a bucurat totodată. Nu am simțit că povestea a fost trasă de păr. Deși cartea e groasă, are ceva pagini. Mai mult mă enerva că nu ajungeam la final, să văd ce se întâmplă. Pe de altă parte, îmi părea rău că se termină. Cine să mă mai înțeleagă?

Nu știu dacă Ahnhem este mia întunecat decât Larssen. Dar știu că este cu siguranță un scriitor nordic cu multă imaginație, care nu își dezminte nația. E clar, suedezii chiar sunt cei mai faini scriitori de romane polițiste! Îi ajută locurile pustii, populația ușor retrasă, nopțile mai lungi și întunericul mai pătrunzător. Voi ce cărți bune ați mai citit în ultima perioadă?

2 Replies to “Cartea săptămânii – Victimă fără chip

  1. „Voi ce cărți bune ați mai citit în ultima perioadă?”

    Ficțiune? Ăăă… m-ai prins!
    Cred că n-am mai citit ficțiune de mai bine de un an.
    În orice caz, la literatura polițistă am renunțat demult. Mi se pare pierdere de timp. Prefer o carte din care să-mi rămână ceva în cap. O lecție, un model… ceva.
    Viața e scurtă, Gabi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *