Cartea de astăzi nu este prima în limba engleză pe care o citesc, dar este un care mi-a plăcut foarte mult și m-a marcat într-o anume măsură. The Tattooist of Auschwitz este o nouă carte despre al doilea război mondial și despre ura germanilor față de evrei și de comunitățile care nu se potriveau standardelor rasei ariane. O găsiți și în varianta în limba română, Tatuatorul de la Auschwitz, a apărut de ceva vreme și în librării. Această carte este, de fapt, o poveste de dragoste, născută acolo unde nimeni nu se mai aștepta să apară ceva bun – în lagărele de concentrare.

Lale – tânărul evreu cu un dram de noroc

E atât de multă groază și oroare în perioada Holocaustului, încât cu greu îți găsești cuvintele. Lale este un tânăr evreu din Slovacia, care, împreună cu alți oameni, este luat și adus în lagărele de concentrare. Aici își promite sieși că vă face tot posibilul pentru a supraviețui acestui calvar. Care durează ani de zile și pare să nu se mai termine. Norocul său este că e o persoană cumpătată, care știe când să vorbească și cum să se poarte. Tocmai din acest motiv are norocul să fie luat ucenic pe lângă cel care tatuează numerele deținuților.

În lagăre nu aveai un nume sau o identitate, pur și simplu un număr. Acesta devine un laitmotiv al cărții, totul se învârte în jurul acestei activități. Fiecare deținut sosit la Auschwitz-Birkenau era însemnat cu un anumit număr și îl puteai identifica după acesta. Tatuatorul era un om destul de privilegiat, el își făcea treaba, apoi îi rămânea mai mult timp liber. De asemenea, prin felul său descurcăreț, Lale reușește să facă rost de mai multă mâncare pentru unii deținuți, de medicamente, de tot ce e nevoie.

În luna iulie 1942, un grup de femei este adus în lagăr, iar Lale o va tatua pe Gita, cea care îi fură inima și pentru care dorința de a ieși amândoi în viață de acolo e din ce în ce mai intensă. El riscă destul de mult, dar știe că merită efortul. Trec ani de zile, cei doi nu-și pierd speranța, dar războiul se termină, și sunt despărțiți. Am stat cu sufletul la gură să aflu cum s-a terminat povestea lor!

Cartea nu abundă în detalii istorice, dar le împletește frumos. Și dacă vă zic că asta este chiar povestea reală a celor doi… mă credeți? Lale și Gita chiar au existat, el chiar a tatuat numerele deținuților și au reușit să supraviețuiască războiului. The Tattooist of Auschwitz este mai mult decât o carte, e o poveste extraordinară. Pe mine m-a uimit, dar m-a bucurat deopotrivă, că au fost și evrei care au avut o viață relativ mai ok.

 

7 Replies to “Cartea săptămânii – The tattooist of Auschwitz

 1. am mai citit carti pe tema Holocaustului si mi-au placut, asa ca o pun si pe asta pe lista, mai ales ca zici ca e mai blanda nitel. Sau nu?

 2. Asa frumos ai descris cartea ca imi vine si mie s-o citesc chiar daca evit romanele cu astfel de subiect din cauza ca ma impresioneaza sa citesc despre suferintele din razboi si nedreptatile facute atunci.
  Poate o sa imi fac curaj s-o citesc totusi.

  1. e mai putin tragica decat suratele de genul si se concentreaza mai mult pe povestea de dragoste. eu o recomand, e emotie pura datorata dragostei!

 3. Am citit atâtea cărți pe subiectul ăsta încât nu eram pe deplin convinsă că are rost să mai citesc încă una… asta până când ai zis că are o poveste reală la bază. În cazul ăsta e de trecut pe listă! Chiar mi-am propus ca atunci când o să mai citesc despre război să aleg mai repede povești reale…
  App, ai citit ceva de Svetlana Aleksievici? A adunat povești reale în mai multe volume, multe povești cutremurătoare…

  1. nu, nu am citit nimic de ea. dar sa stii ca o sa caut, incep sa am o predilectie pentru genul asta de povesti!
   sa stii ca e o carte deosebita. am citit ce e acolo, am vazut poze cu ei, am cautat si pe net si am gasit povestea… mi s-a facut pielea de gaina!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *