Nu știu cum s-a nimerit, dar acest început de an a fost dezastruos pentru mine. Și cum orice rău nu vine niciodată singur, m-am trezit în situația de a vinde casa părintească. Aceasta a fost cumpărată undeva prin 1998, când cică nu prea se făceau cadastre, așa că m-am procopsit cu o grămadă de acte de întocmit. Pe lângă cadastru și intabulare, am aflat că trebuie făcut și un certificat energetic. ”Doamne-Dumnezeule, ăla ce mai e?” a fost primul meu gând. Deja îmi făceam probleme, nu știam cu ce se mănâncă. După ceva muncă de documentare, am aflat că nu e chiar așa mare filosofie!

Certificatul energetic este un document care-ți indică performanța energetică a casei tale. În cuvinte mai simple, cum stăm cu încălzirea. Cât este consumul energetic, dacă pierde căldură, mai pe scurt, cât de confortabilă este locuința. Nu convine nimănui să dea drumul la centrală, să consume exagerat, și nici cald să nu fie! În funcție de performanța energetică, clădirile se clasifică în 7 clase, de la A (125 de kWh/m2/an) la G (peste 820 kWh/m2/an). Majoritatea clădirilor din România se încadrează la clasele C sau D. Nu e rău, dar nici bine! O clasă energetică mai mare te ajută să vinzi imobilul mai repede, pentru că acest lucru înseamnă că nu faci eforturi supraomenești pentru a încălzi locuința.

Această performanță energetică depinde foarte mult de anumiți factori, de materialele de construcție folosite la ridicarea casei (pentru că unele izolează mai bine, altele mai puțin), de izolație (dacă există), de punțile termice, de existența termopanelor, de performanța centralei tale termice. Toți vrem un confort cât mai ridicat în propria casă și sunt convinsă că am investi oricât pentru acest lucru!

certificat-energetic-bucuresti-6Am studiat problema și nu e mare lucru să obțin un certificat energetic ieftin și bun. Apelez la specialiști care știu exact ce fac, iar apoi stabilim o întâlnire, oamenii culeg datele de la fața locului și le prelucrează. Certificatul este eliberat și poate fi trimis prin poștă. Nimic mai simplu! Sper să nu găsim zone cu pierderi de căldură după efectuarea certificatului. Asta va scădea un pic valoarea casei, dar m-am gândit deja la asta și voi apela la serviciile de termografie. Știu că sună a SF, dar e ceva foarte simplu, de fapt. Experții realizează o scanare termică a clădirilor, descoperindu-se astfel zonele de pierdere a căldurii și permițând reabilitarea lor.

certificat-energetic-bucuresti-5Este foarte important să ne simțim bine în propria casă și să nu cheltuim o avere pentru încălzirea pe timp de iarnă. Deși necesită câteva investiții, o performanță energetică mai mare contribuie la o viață mai plăcută. Nicăieri nu-i ca acasă, așa că hai să ne ocupăm de căminul nostru. Eu, una, cu informațiile pe care le dețin în momentul de față, cred că voi reuși să finalizez vânzarea cu brio!

One Reply to “Cât de importantă este performanța energetică a casei tale?”

  1. Auditul energetic joacă un rol crucial în eficientizarea consumului de energie și reducerea costurilor asociate. Prin evaluarea detaliată a sistemelor și proceselor energetice, se identifică soluții pentru optimizarea consumului și implementarea măsurilor de eficiență. Un audit energetic oferă informații valoroase despre performanța energetică a unui imobil sau a unei afaceri, facilitând luarea deciziilor informate și contribuind la protejarea mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Investiția într-un audit energetic poate aduce economii semnificative pe termen lung și aduce beneficii atât din punct de vedere financiar, cât și al sustenabilității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *