Nașii de botez, la fel ca și cei de cununie, sunt părinți spirituali și joacă un rol important. Atunci când te hotărăști să botezi un copil trebuie să fii conștient că ai datoria morală de a rămâne alături de el toată viața, de a-l ajuta și a-l călăuzi. Eu așa văd rolul nașilor, de înlocuitori ai părinților. Asta înseamnă sfaturi bune, ajutor material, dar și psihic. O dată ce ai acceptat să botezi un copil, ai câteva îndatoriri materiale importante de care trebuie să te achiți. Ca și părinte, nu alege nașul după puterea financiară, ci mai degrabă alege un om bun, o persoană deosebită, care știi că se va sacrifica dacă e nevoie pentru copilul tău. Dar să revin la nași. Nașul ca nașul, dar nașa e cea care este în centrul atenției și are câteva lucruri de achiziționat:

1. Lumânarea de botez

Este cel mai important element din cadrul ceremoniei, simbolizând lumina lui Hristos, calea printr-o viață fără obstacole majore. Poți alege lumânări personalizate botez, cu fundiță roz sau albastră, în funcție de sexul copilului, sau albă, ca să nu fii părtinitoare. Pe piață sunt atât de multe modele din care poți alege, așa că va fi destul de dificil, dar totodată plăcut.

2. Trusoul necesar la biserică

Acesta cuprinde mai multe lucruri, printre care:

  • pânza de mir sau crijma – pânza în care se înfășoară copilul atunci când este scos din cristelniță;
  • un prosop mare pentru bebe;
  • un prosop mic și un săpun pentru preot – amândouă trebuie să fie albe;
  • fașă de botez albastră pentru băiat sau roz pentru fetiță;
  • sticluță pentru mir.

Toate au rolul lor bine stabilit și sunt extrem de importante!

3. Un set complet de hăinuțe

Țineți cont de greutatea și înălțimea celui mic și luați un set complet de haine, de la lenjerie de corp până la costumaș și căciuliță. E important ca hainele să fie confortabile și de calitate. Mai bine mai simple, dar calitative și clasice, decât prea împopoțonate. Aici decideți cel mai bine împreună cu mama, ea îi știe mărimea și ceea ce își dorește pentru cel mic. Părerea mea e că e bine să comunicați.

Botezul este un eveniment extrem de fericit, doar că trebuie puțină organizare. Contează foarte mult să fie îndeplinite mai ales cele legate de ceremonia propriu-zisă din biserică, restul ritualurilor, personal, mi se par opționale. Să fie într-un ceas bun și nu uitați că finuțul vostru va fi ca și copilul vostru!

One Reply to “Ce trebuie să faci când botezi un copil?”

  1. Inca nu am fost nasa de botez, desi am fost intrebati la un moment dat daca vrem sa fim si apoi parintii s-au cam razgandit. Intr-un fel, mai bine, ca e bataie de cap si cheltuiala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *