Nu toată lumea este familiarizată cu chestiunea certificărilor, a standardelor sau a acreditărilor. Adevărul e că până să ajung să lucrez în această companie, nici eu nu prea aveam habar. Am mai văzut scris pe diverse obiecte/alimente ISO xxx sau alte abrevieri, care sunt de fapt clase de standardizare. Standardele reprezintă niște reguli, metode de lucru, caracteristici specifice, pe care trebuie să le îndeplinească un obiect/serviciu/domeniu pentru a fi recunoscut la nivel internațional.

Există mai multe clase de standarde. Organizația Internațională a Standardelor (ISO) este o uniune la nivel mondial care stabilește standardele pentru toate domeniile. Excepție fac electricitatea și electronica, unde standardele sunt stabilite de International Electrotechnical Commission (IEC), dar și telecomunicațiile – International Telecommunication Union (ITU). Standardele sunt foarte utile în relațiile comerciale, ele impun anumite reguli și fac totul mult mai ușor.

Și în domeniul nostru sunt esențiale anumite standarde. În laborator lucrăm conform standardelor în vigoare, recunoscute la nivel internațional, astfel că rezultatele noastre sunt mereu conforme. Avem și un laborator acreditat RENAR (Asociația de Acreditare din România), adică la nivel înalt, care trebuie auditat în fiecare an. Se fac reacreditări sau audituri de supraveghere. E puțin mai complicat, sunt o mulțime de reguli de respectat și o multitudine de hârtii. La noi se pune accent pe managementul calității, iar oamenii care se ocupă de asta trebuie să meargă constant la cursuri, pentru a fi la curent cu ultimele standarde adoptate sau modificări ale legislației în vigoare.

Pentru servici de certificare și consultanță ISO trebuie apelat la profesioniști, persoane/instituții care sunt acreditate, deci autorizate să facă așa ceva. Aceste organizații trebuie să fie imparțiale, să verifice la sânge toate documentele, pentru a da o certificare pe bune, nu pur și simplu să îndeplinească o formalitate. Nu e de joacă cu standardele, iar acest lucru s-a văzut de multe ori, când au fost retrase diverse acreditări pentru motive aparent banale. Până și analizele de sânge se fac în laboratoare acreditate, pentru a fi siguri de corectitudinea rezultatelor.

LOGO-IQCRȘi noi am trecut la standardul ISO 27001 pentru securitatea informației, acesta modificându-se acum un an sau doi. Acesta este doar un exemplu de standard. Unele din cele mai importante sunt – familia ISO 9000, care se referă la managementul calității, familia 14000, dedicată mediului, standardul OHS 18001, care se referă la managementul sănătății și securității ocupaționale, ISO 22000, managementul siguranței alimentare, familia ISO 27000, se referă la securitatea informației, SA 8000 se referă la responsabilitatea socială, iar ISO 13485:2003 se referă la managementul calității pentru anumite instituții medicale.

Fiecare lucru din lumea asta se face după anumite reguli. În casa fiecăruia este foarte ușor să le încălcăm, nu vine nimeni să facă un control amănunțit, dar gândiți-vă ce ar înseamna dacă s-ar depista o firmă care nu are licențe pe calculatoarele din rețeaua sa, fie pentru sistemul de operare, fie pentru diverse programe, sau un laborator care nu lucrează după standardele în vigoare, iar rezultatele nu relevă realitatea. Așadar, standardele și certificările sunt absolut necesare și fac parte din piața publică, stabilind și o oarecare ierarhie, dar și un grad ridicat de încredere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *