Neața bună, oameni frumoși! Știu că sunt mulți bloggeri la început și știu cum era când am pornit eu cu blogul… Eram pe blogspot, habar n-aveam de scris, de poze, de trafic, nu monitorizam nimic, nu știam ce-s alea colaborări și toate cele… N-aveam deadline-uri, scriam dacă voiam, și tot așa. Dar pe parcurs, în atâția ani de scris (se fac 5 anul ăsta…), am mai început să deslușesc tainele bloggingul-ui. Și nu cred că am evoluat rău deloc! Da, ok, nu mă compar cu bloggerițele mari, care sunt imaginile vreunui brand, dar pentru zona mea cred că am reușit ceva și sper să cresc din ce în ce mai mult. Azi o să vă zic, în mare, cam ce am învățat eu de-a lungul timpului, dar și ce am aflat la a doua ediție Galați Beauty Swap, unde au fost prezenți Bogdan Pană și Vlad Ionuț.

Ca și blogger începător, nu ar trebui să te afunzi în mirajul blogurilor mari și să ai impresia că o să trăiești din asta. Chestiile de genul se întâmplă rar, după mult timp, și cu mult noroc. Cel mai important este să scrii. Să ai un oarecare program și să-ți obișnuiești cititorii așa. Eu mai fac prostia de a scrie o săptămână full și una nu, drept pentru care cred că vă cam supărați. Știu asta și-mi asum, o să încerc să mă reglez și eu cât de cât. Apoi, contează enorm ce scrii. Nu scrie ce e pe blogurile tuturor, nu copia și nu scrie bălării, doar de amorul artei. Găsește-ți o nișă sau dacă chiar ții musai să ai un blog general, scrie chestii interesante – despre evenimente, timp liber, chestii practice… abordează multe subiecte, dar într-un mod plăcut, succint și diferit, de ce nu?

Nu te aștepta să ai un milion de vizualizări din prima… asta se construiește treptat. Colaborările, la fel, vin în timp. Plus de asta, exact cum spunea Bogdan la eveniment, contează monitorizarea blogului. Încercați să creșteți cât mai mult. Conținutul de calitate, actualitatea subiectelor, dar și promovarea, ajută. Nu ratați cuvintele cheie! Dacă sunteți pe wordpress, puteți instala widget-ul Yoast Seo , care vă va ajuta enorm. Tot pentru cuvinte cheie, Bogdan a pomenit de un widget pe care nu-l știam – Google keywords planner. Nu uitați de interfața pentru mobil! (Aproape) toate scriem de pe laptop/calculator, dar cel mai mult, blogurile sunt accesate de pe mobil.

La capitolul promovare, e foarte important intervalul orar în care promovați articolele. Dimineața, între 7-8, la prânz, 12-13, și seara, 19-20, ar fi cele mai bune momente. Și e normal, pentru că sunt perioade moarte, în care oamenii nu sunt implicați într-o muncă anume. Fiți consecvenți și respectați-vă cititorii. Scrieți chestii ok, fără limbaj licențios, fiți serioși, implicați, și nu uitați de calitatea pozelor! Mai ales dacă este un blog cu tematică ce pune accent pe așa ceva… e musai să investiți într-un aparat de calitate!

Dragi bloggeri, nu e ușor să crești. Nu e ușor nici să te menții. Dar gândiți-vă că dacă vă doriți asta, se poate! Nu oricine se pricepe la blogging, dar oricine poate învăța!

8 Replies to “Cu și despre blogging – ce am învățat la GBS#2

  1. E greu cu blogul. Cei din afara au senzatia ca traim din articole si ca e simplu sa ai un blog, In realitate, in spatele unui articol post sta si 4-5 ore de munca.

    1. daaa..din nefericire, e fix ideea ca primesti produse cadou,mergi la venimente, si cam atat. oamenii nu pricep ca si scrisul articolelor dureaza si necesita atentie!

  2. Cu siguranta daca iti respecti cititorii vei scrie articole interesante, scrise corect care sa atraga si mai multi cititori.

  3. Cand am inceput sa scriu, chiar nu ma interesau cifrele. Nici astazi nu sunt neaparat un tel, dar ma mai uit pe Analytics. Te ajuta cumva sa afli mai multe despre cititorii tai, asa ca este un tool chiar must have!
    Nu stiam de pluginul mentionat…cum se foloseste si la ce te ajuta, mai exact?

    1. ne place sa vedem cifre in crestere, chiar daca nu asta e telul suprem. widgetul e pentru planificarea cuvintelor cheie, e destul de ok daca nu folosesti ceva similar. eu, de exemplu, am yoast seo si ma ajuta destul de mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *