Pentru persoanele pasionate de fotografie, programul Adobe Photoshop este destul de important. Și nu numai! În ultimul modul al cursului de fotografie digitală de la Eurocor am învățat câteva lucruri despre programele de vizualizare și arhivare, dar și despre cele de modificare. Am ajuns deja la lecțiile 25-26 și mă bucur că am început să intrăm și-n partea de programe, pentru că nu știam multe lucruri. Cât trăiește, omul învață, așa că informațiile acumulate îmi vor ajuta de acum încolo!

Lecția 25 – Programe de vizualizare și arhivare ale imaginilor digitale

Parcurgând lecția 25, mi-am dat seama că am auzit de programele de vizualizare propuse, mai ales de IrfanView. Problema e că mereu am mers pe ce era mai simplu și nu le-am folosit. Mare greșeală! IrfanView, de exemplu, oferă și posibilitatea aplicării anumitor filtre și efecte, dar și decuparea sau imprimarea unui text sau a datei pe imagine.

E adevărat, pe parte de arhivare am găsit o neconcordanță. Programul Google Picassa, arhiva online a celor de la Google, între timp s-a transformat în Google Foto, dar nu mi se pare o tragedie. Asta înseamnă că tehnologia și programele evoluează, dar trebuie să fim mereu la curent cu ele. E foarte ușor să catalogați imaginile, să le sortați în diverse dosare, să știți mereu unde se află anumite fotografii.

Lecția 26 – Lucrul cu Adobe Photoshop

Aici am întâmpinat o mare problemă, dat fiind faptul că laptopul meu e un pic cam vechiuț și nu am reușit să instalez versiunea trial de Photoshop. Dar am găsit un program similar, GIMP, și sunt extrem de încântată de el. Adevărul e că funcțiile sunt aproximativ aceleași, poți salva imaginile pentru web, adică la dimensiuni reduse, poți modifica balansul de alb, luminozitate, contrast, te poți juca cum vrei tu. Poți corecta greșelile tehnice sau poți adăuga diverse efecte. Mi se pare un program tare bun și-mi pare rău că nu l-am descoperit mai devreme.

Pasionații de fotografie digitală au toate motivele să facă acest curs. Nu de alta, dar multe din informații m-au ajutat enorm și nu cred că mi le explica cineva. Cât despre Photoshop sau programele similare zău că nu aveam răbdare să le descopăr! Voi știți să prelucrați imaginile la modul pro sau doar amator, cu un filtru și un text imprimat? 😀

11 Replies to “Cum învățăm să lucrăm în Photoshop

  1. stii ca am abandonat cursul de fotografie, dar unul de ptotoshop chiar mi-ar placea sa fac pentru ca asta iti e de folos in multe domenii. Oricum, cred ca as alege un curs mai practic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *