Cu toții ne dorim să rămânem productivi, o dată cu trecerea anilor – mai mult de atât, vrem să creștem, să ne dezvoltăm ca și ființe umane. Iar pentru a atinge aceste lucruri, trebuie să învățăm încontinuu și să transformăm învățarea și lectura într-un obicei zilnic. De ce este acest lucru atât de important? Pentru că atunci când citim, punem în practică lucrurile de mai sus – arătăm că învățarea este importantă pentru noi, chiar dacă nu este un proces întotdeauna atractiv. Doar citind putem afla lucruri noi, putem să ne actualizam abilitățile de interpretare ale textului, de înțelegere, de sintetizare. Și doar astfel putem să facem lucrurile mai bine în viața cotidiană, putem să formăm legături mai puternice între concepte și cunoaștere.

Însă de la acest nivel al cunoașterii teoretice până la practica citirii zilnice este deseori un drum lung. A lectura câteva pagini dintr-o carte (ori câteva capitole) în fiecare zi poate fi ceva dificil. Pentru unii dintre noi, citirea este strâns legată de atingerea unor (alte) obiective, nefiind un obiectiv în sine: de exemplu, atunci când avem un examen, când vrem să ne perfecționăm într-un anume domeniu, când vrem să deschidem o afacere. Pentru alții, lectura este un hobby și o modalitate de a ne petrece timpul liber. Dacă ai nevoie de niște cărți noi, intră acum pe GoldBooks.ro.

Am încercat în cele ce urmează să adun câteva dintre cele mai importante sfaturi și etape pentru a transforma lectura într-un obicei zilnic, indiferent de categoria de care aparținem.

  • Rezervă-ți un timp zilnic – fixează-l și blochează-l, încât să nu fii deturnat de la lectură în acel interval. Poate fi prima oră a dimineții, după prânz, după cină, ultimul lucru înainte de a pleca de la muncă ori ultimul lucru înainte de a dormi.
  • Citește oriunde și oricând poți – cu cât facem mai mult un lucru, cu atât mai mult devine un obicei inconștient. Acum, acest lucru este ușor – avem aplicații mobile pentru lectură, ebooks. De asemenea, nu ne este greu să purtăm o carte în geantă de-a lungul zilei, nu?
  • Alege să citești câte o carte pe rând. Pentru asta, grupează-ți viitoarele lecturi în diferite categorii. Astfel vei știi să alegi și să prioritizezi mult mai ușor.
  • Folosește tehnologia pentru a administra mai eficient cărțile tale – poate vrei să îți pui în calendar anumite intervale de citit, să cumperi cărți online. Învață să folosești internetul în avantajul tău.
  • Suplimentează cu audiobook-uri – după ce ai citit o carte, încearcă să o asculți apoi (audio). Astfel, îți reamintești lucrurile importante și auzi informațiile printr-un alt mediu decât cel clasic.
Tu ce alte trucuri ai găsit pentru a transforma lectura într-un obicei zilnic? Lasă-mi un comentariu în spațiul de mai jos!

2 Replies to “Cum să îți formezi un program zilnic de lectură

  1. Aia cu cititul oricand si oriunde ma provoaca sa intreb – chiar si pe strada? Ca eu asta vazui azi, un nene care traversa cu ochii in carte. Acum, serios, eu inteleg ca timpul e limitat, dar ce facem daca mergem toti pe strada citind? Dam nas in nas sau ne calca masinile. Eu zic ca nu e ok asa, sa te fereasca lumea ca tu citesti.

    1. hmmm… da, aici ai si tu dreptate. mie nu mi-ar placea sa citesc pe strada. nu de alta, dar imi place sa vad lumea si sa studiez ce e in jurul meu 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *