Știu că nu voi pune parchetul singură în vecii vecilor amin, dar m-am gândit totuși să mă informez cum se face asta! În apartamentul pe care l-am cumpărat avem parchet masiv, din acela de pe timpuri. Cel puțin în camerele principale. M-am tot gândit cum să facem cu el, dat fiind faptul că este destul de uzat,și am decis că îl vom rașcheta și lăcui. Dar în rest aș prefera parchetul laminat. Chiar și în bucătărie! Și asta pentru că nu ține atât de răcoare ca și gresia, iar în bucătărie nu e umezeală ca în baie. Deci în mod clar nu se va deteriora. Eu am deja parchet acolo, dar trebuie schimbat neapărat, întrucât are ceva ani și tind să cred că nu a fost pus așa de bine. Fapt pentru care am și decis să mă documentez mai mult.

Nu e greu deloc să montezi parchetul, dar trebuie să ții cont și de câteva sfaturi esențiale:
  • temperatura în camera unde se va monta parchetul trebuie să fie de 18-24 de grade. Deci călduț! Nu neglijați asta, e un element important!
  • se recomandă ca parchetul să stea cam 2 zile în camera unde va fi montat, pentru a prelua umiditatea. Trebuie să existe un echilibru în produs și suport, ca să nu aveți ulterior probleme de dilatare sau invers.
  • daca avem o cameră de formă pătrată, dalele dau mai bine așezate de-a latul. Dacă e de formă dreptunghiulară, mai bine pe lung.
  • aveți grijă cu încălzirea prin podea, pentru că nu toate tipurile de parchet pot fi montate în cazul ăsta. Ba din contră, sunt destul de restrictive.
  • podeaua și parchetul nu trebuie lipite una de alta, parchetul trebuie să plutească, practic. Grosimea sa variază, pentru că el este higroscopic, adică se umflă de la cantitatea de apă din atmosferă.
  • contează foarte mult să lăsați spațiu suficient, să montați plinte de perete, pentru a masca eventualele spații și cablurile.
Dacă totuși vi se pare o operațiune complicată, mai bine lăsați asta în seama unui profesionist, pentru că parchetul se montează extrem de repede. Modele frumoase și calitative găsiți la Osbtego, unde aveți disponibile și alte materiale pentru casă, precum osb, tego, cherestea, PAL, etc.Să tot vrei să renovezi, că ai de unde să iei ce îți trebuie!

2 Replies to “Cum se pune corect parchetul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *