Ziua bună tuturor! Azi o să vă spun câteva lucruri despre dermatita atopică, cum am descoperit eu că o am și cum trăiesc în continuare cu ea. Da, e destul de complicat, nu mai pot folosi aceleași produse ca până acum, însă încerc să am o rutină bine stabilită și să nu mă mai las afectată de toate. Totul a debutat pe la începutul anului, când am comandat două perechi de blugi din online. După ce am purtat una din perechi, am început să am mâncărimi groaznice pe picioare, așa că am presupus că e de la ei. Bineînțeles, următorul pas a fost să îi arunc. Totuși, mâncărimile au continuat, ba chiar s-au extins, la fel și simptomele.

După mâncărimi, au urmat arusri foarte mari. Pielea mea a căpătat un aspect de ars, ziceai că am piele de reptilă. Ideea este că de pe o porțiune mai mică s-a exitins, astfel că zona coapselor arăta ca și cum ar fi fost opărită. Inițial m-am gândit că pielea e extrem de uscată, așa că am vrut să aplic cremă de corp. Maaaaare greșeală. Nu aveam decât creme obișnuite, așa că pe acelea le-am folosit. A fost mai rău. Pielea parcă îmi lua foc și singura soluție era să sar sub duș pentru a îndepărta crema folosită. Singura soluție a fost o cremă pentru ten de la Cetaphill, excelentă, mi-a mai calmat problemele.

Dermatologul – singurul ce poate pune un diagnostic

Până nu am ajuns la dermatolog, prea târziu ce e drept, am fost mult prea căpoasă, nu am știut ce am și de ce. Dar în momentul în care doctorița a văzut pielea, a știut exact ce este. Cauzele pot fi multiple – stres, alimentație, produse folosite, dar în esență, dermatita atopică este o boală genetică. Asta înseamnă că indiferent ce ai face tu, ea tot se va declanșa. Treaba e că în majoritatea cazurilor apare la copii. Eu am fost printre cei 1-3% adulți la care se manifestă.

Tratamentul e simplu, atâta timp cât dermatita e ușoară – antihistaminice, unguent local (mie mi s-a recomandat Cutivate) și produse dermatocosmetice (le-am ales pe cele de la Cerave, sunt extrem de bune). Este foarte importantă hidratarea pielii, atât din interior, cât și din exterior. Evitați produsele normale, cu alcool, parfum și diverse alte substanțe. Vor înrăutăți problema. Singura variantă e o rutină cât mai simpă, dar curată.

În momentul de față, apare și dispare. Dacă mă țin de antihistaminice, scap repede de orice pete. Dacă nu, acestea persistă. Dar cel puțin nu mai am parte de mâncărimi sau arsuri. Însă am fost prevenită că pot apărea probleme oricând. Având niște pete și pe picioare, m-am speriat, în ideea în care ar putea fi de la ficat, însă tot dermatita pare a fi problema. Deci, adio bronz intens, adio produse de îngrijire din cele mai noi game. Singura mea mulțumire e că tenul nu este afectat. Dar… țin sub control! Voi v-ați confuntat cu probleme de genul?

6 Replies to “Cum trăiești cu dermatita atopică?

  1. Eu am dermatita de contact cu metale, așa ca te înțeleg…mi-a fost destul de greu la început, mai ales când nu știam la ce este alergia….

  2. Pfff, nu credeam ca ae poate declara atât de târziu! Știam ca la bebeluși e mai frecventa!
    Sănătate multă! E clar ca trebuie sa fii super atenta cu produsele de skincare de acum…si nu numai atât 🤦🏽‍♀️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *