După cum v-am mai povestit, am început cursul de fotografie digitală de la Eurocor din dorința de a-mi perfecționa această îndeletnicire. Am ajuns deja la modulul 4 și chiar mă agitam un pic pentru că nu apucasem să fac tema de la 3, dar am rezolvat totul într-o zi, când m-am pus serios pe treabă și am făcut toate exercițiile. Să știți că temele sunt din ce în ce mai grele cu fiecare lecție care trece, dar așa se fixează cunoștințele mai bine, exersând.  În lecția 7 am învățat despre regulile de bază ale compoziției și despre așezarea subiectului. Contează enorm cum faci fotografia, pe verticală sau orizontală, dacă e echilibrată sau nu, dacă subiectul principal se află pe liniile forte ale cadrului, unde iese în evidență. Nu credeam că este atât de important unde plasezi subiectul, dar se pare că asta contează enorm! E prima regulă!

În lecția 8 învățăm despre culori. Sunt trei culori de bază – roșu, verde și albastru, iar prin combinarea lor ies celelalte. De asemenea, pentru un efect mai grozav, o claritate mare a obiectelor, se recomandă ca fundalul și obiectul să fie de culori complementare, astfel subiectul va ieși în evidență mult mai repede.

Mi-a plăcut foarte mult și capitolul despre filtre și imagini monocrome. Știți de ce nu toate fotografiile alb-negru ies de vis (pentru că asta ne dorim)? Pentru că de cele mai multe ori ignorăm fundalul, facem poza pe ceva deschis la culoare, se deschide și mai mult, și o dată ce subiectul e și el deschis la culoare… nu mai înțelegem nimic.

Temele au început să-mi dea bătăi de cap, am făcut poze cu contrast, am compensat expunerea, am făcut alb-negru, cu o sursă de lumină care să pună subiectul în valoare, fotografii care nu-s echilibrate…începe să devină foarte interesant! Și complicat, e adevărat! Finalurile de lecție vin cu o recapitulare a noțiunilor, iar la sfârșitul fiecărui modul se află un dicționar de termeni.

Mă bucur că am luat decizia de a urma acest curs, pot spune că mi-am mai îmbunătățit tactica. Pentru mine, fotografia digitală avea numeroase nebuloase, aparatul meu la fel, nu înțelegeam multe butoane, multe chestii din meniu, dar acum încep să se lumineze! Cred că acest curs de la Eurocor a fost o idee foarte bună și abia aștept să-l duc la final cu brio!

4 Replies to “Curs de fotografie digitală – lecțiile 7-8

  1. Ma declar proasta. Eu am renuntat la curs dupa modulul 3. Mi s-au parut prea multe chestii complicate si am zis ca nu are sens sa fac pe desteapta daca nu ma simt. Stiu ce zici cu temele. bafta! Poate tu o sa ajungi la final.

    1. nu te declara in niciun fel, ca o sa fii zuza batuta! eu sper sa ajung la final, ai nevoie de multa rabdare pentru asta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *