În zilele noastre, economisirea energiei e o problemă din ce în ce mai presantă și care ar trebui să ne preocupe pe toți. Nu de alta, dar resursele planetei sunt limitate și este posibil să ne trezim într-o zi că nu ne ma putem încălzi sau nu mai putem folosi niciun aparat electric. Protejarea planetei trebuie să fie o prioritate, astfel că trebuie să învățăm să folosim surse regenerabile de energie sau să limităm consumul celor dăunătoare. Schimbarea începe cu pași mici, așa că o primă etapă ar fi înlocuirea becurilor din locuință cu altele economice, care să nu mai consume atât de mult.

Lumina este o parte importantă din viața noastră, fără ea, traiul, așa cum îl știm noi, nu ar fi posibil. Ziua avem lumina solară, dar noaptea pe ce ne mai bazăm dacă nu pe curentul electric? Până și lanternele au nevoie de baterii sau de acumulatori reîncărcabili, iar metodele tradiționale, gen lampa cu petrol sau lumânările sunt de mult apuse. Nu ai cum să faci suficientă lumină cu ele, dar nici nu vrem să consumăm foarte mult, așa că trebuie să le împăcăm pe toate.

Te-ai gândit până acum să înlocuiești becurile clasice cu LED-uri? Ele fac aceeași lumină, poate chiar mai multă decât ce ai tu acum, dar consumul este mult, mult mai mic, iar durata de viață, infinit mai mare. Alege corpuri de iluminat led pentru că au dimensiuni mai mici, nu produc căldură, lumina lor e mai bună pentru ochi, fiind o lumină albă, și sunt mult mai rezistente la șocuri. Într-adevăr, prețul lor este ceva mai mare decât al becurilor obișnuite, dar când te gândești la durata de viață, care este de 30-50 000 ore, raportată la 1000 de ore ale unui bec obișnuit… parcă mai compensează! În plus, ia în considerare și faptul că ele nu conțin materiale periculoase.

Tu ai face o asemenea investiție în casa ta? Crezi că planeta merită protejată și acesta este un mod ok de a o face? Tu ce faci, mai exact, pentru a păstra Pământul cât mai curat și fără pagube?

4 Replies to “De ce să alegem iluminarea cu LED?

  1. Uite, eu am o combinatie intre becurile economice si cele clasice in casa. In dormitor am un bec economic de vreo 17 – 18 luni, si acuma functioneaza neschimbat. In schimb, pe unde am becuri normale cred ca am pierdut sirul la 7 – 8 becuri in aceeasi perioada, si cred ca asta e o cifra cam antica. In ultima vreme, in zonele in care folosesc lumina mai mult prefer sa inlocuiesc becurile clasice cu cele economice cand se ard.

    1. sa stii ca si eu am sesizat ca becurile normale chiar se ard foarte repede, ba mai ai si surpriza sa-ti mai pocneasca, noi am patit-o. mai ramai si Doamne-fereste orb daca-ti intra vreu ciob in ochi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *