Azi vreau să vă zic câteva chestiuțe despre blogging, pentru că sesizez că numărul celor care își fac un blog este din ce în ce mai mare. Deja există un număr considerabil, dar eu nu citesc decât câteva, din varii motive. Hai să vă zi cam ce am învățat eu în aștia 2 ani și 3 luni pe care-i am deja la activ.

 • Primul lucru, pe care-l spune toată lumea, dar este purul adevăr – scrie des! Dacă tot te apuci de-o treabă, fă-o până la capăt. Nu scrie o dată pe săptămână, pentru că o dată ce ai cititori pe care i-ai atras, nu prea-mi vine mie a crede că nu vor mai mult de la tine. Exemplu: în luna septembrie am făcut parte din comitetul de organizare al simpozionului. O săptămână întreagă nu am scris nimic pe blog. Acum mă chinui să-mi ”recâștig” cititorii, o parte din ei reorientându-se probabil spre cineva care a scris în acea perioadă și aveau ce asimila.
 • Nu scrie mult, prost și fără rost. Adică hai să bag ceva despre una, ceva despre alta, 2 advertoriale și 3 probe de concurs în aceeași zi. Încearcă să te organizezi: un articol azi, poate încă unul pe altă temă, dar cam atât. Restul pune-le pe zile. Fă diverse rubrici și ține-te de ele. De exemplu: luni am Week in photos, joi am Cartea săptămânii, vineri am Unde facem shopping în acest weekend? Acum vreau să bag și ceva cu unghii, ceva cu machiaje, și minim un review pe săptămână.
 • Ai mare grijă la poze. Nu zic să-ți iei ultimul tip de cameră foto, dar ai grijă să fie ceva cât de cât ok, să n-arate ca și cum ar fi fost făcute cu fixul. Până la urmă, lumea vrea să vadă modelul de pe unghii, vrea să observe ce farduri ai folosit și exact ce culoare are rujul pe care-l ridici în slăvi. Chiar dacă nu te pricepi la efecte, încearcă măcar să pui numele blogului pe poze, într-un colț.
 • Scrie corect gramatical! La naiba, pune mână pe o carte de gramatică, mor când văd propoziții fără cap și fără coadă, fără acord între subiect și predicat. Și pune diacritice. Nu e nimeni obligat să încerce să te înțeleagă. E mai greu la început, până te înveți.
 • Nu umple blogul de advertoriale. Sau de diverse probe la concursuri. Eu nu citesc așa ceva. Și mi-e greu să cred că cineva o face. Tu scrii despre produse pe care nu le-ai folosit sau despre servicii care habar n-ai ce fac. De obicei, e bine ca raportul să fie de 2:1, chiar 3:1, dacă te simți în stare. Adică 2-3 articole fără publicitate și unul cu.
 • Încearcă să vii cu idei noi. Toată lumea scrie despre favoritele lunii, despre produsele consumate, și nu zic că nu-s postări populare. dar încearcă să abordezi și alte teme, ceva la care nimeni nu s-a mai gândit până acum.
 • Fă-ți o pagină de facebook, de Instagram, de Twitter – lumea vrea să fie în contact cu tine. Atrage-le atenția! Dacă vrei să fii luat drept un profesionist, renunță la subdomenii free. Asta te ajută mai ales în colaborări. Deci fă un mic efort și investește în .ro (sau .com, .net, cum dorești). Folosește Google Analytics, te va ajuta la punctul următor.
 • Nu te aștepta ca firmele să sară pe tine pentru colaborări. La mine a durat cam 1 an și jumătate-2 până să încep să primesc produse sau oferte de advertoriale pe bani. Întâi a trebuit să scriu cât de cât ok, abia apoi am început să primesc întrebări timide. La care răspundeam și mai timid. Nu este greșit să pui și tu o întrebare. Mai ales către firmele care vezi că desfășoară campanii printre bloggeri. Dar asta îndrăznește după ce ai un număr cât de cât acceptabil de cititori.

Nu cred că ai nevoie de multe resurse pentru a-ți face un blog, dar îți trebuie multă imaginație și răbdare. Mie îmi ia ceva timp să scriu un articol, nu pot să-l fac în jumătate de oră, pentru că pozele durează (trebuie să am lumină bună, să surprind culorile), documentarea durează (mai ales pentru un produs pe care nu prea-l cunoști), scrisul durează, dar și pregătirile (manichiura, ținuta sau machiajul) iau și ele timp.

În general, nu citesc bloguri care:

 • au advertoriale peste măsură
 • au prea multe articole pentru concursuri
 • au greșeli gramaticale – asta mă face să închid fereastra fără să stau pe gânduri
 • au teme care te deranjează la ochi – prea colorate
 • nu spun nimic nou (nu zic că nu îmi place să mai citesc una alta despre viața personală a fetelor, dar asta nu înseamnă că vreau să fac asta zilnic)
 • sunt bazate exclusiv pe ținute (sincer, nu o să avem niciodată aceeași constituție, nu avem aceleași haine, poate eu nu-mi permit ce poartă alte fete, etc)
 • nu dau câte o așezare Justify, ca să văd și eu unde mă situez
 • nu au nimic în comun cu mine

Nu spun că eu aș avea un blog perfect. Sunt conștientă că până acolo mai am de lucrat. Dar tind spre treaba asta. Și încerc să-mi fac timp în fiecare zi să scriu, să fac poze, să găsesc câte un subiect bun de dezbătut. Încerc să fac cât mai multe concursuri, îmi place să ofer câte ceva celor care își rup din timpul lor pentru a mă citi. Și cred că fără cititori nu faci nimic. Deci țineți-i aproape! Eu oricum, vreau să vă mulțumesc că sunteți pe acest blog, că vă dați cu părerea (și încerc să vă dau asemenea subiecte care să vă facă să comentați), că mă urmăriți și că mă încurajați! Fără voi, blogul n-ar exista. Pentru că nu poți să scrii și să te citești singur. Zi faină să aveți!

PS: Pe 28 e ziua mea, așa că vă pregătesc ceva 🙂

6 Replies to “Despre blogging – ce am învățat, ce citesc și de ce nu citesc

  1. Cu concursuri si advertoriale nu prea te citeste nimeni… Lumea vrea sa afle alte lucruri. Toti ne dorim sa castigam una-alta,dar trebuie sa avem rabdare si sa alternam subiectele. Parerea mea!

 1. Asa este! De acord cu tine.
  Nu folosesc diacritice…pur si simplu nu o fac…dar ma voi uita la calculator sa vad daca merge selectat pe romana…si apoi sa incerc sa scriu! 🙂
  Eu personal mai intru pe blogul tau, nu regulat, insa mai intru sa citesc una-alta! 🙂
  Succes! Totate ne dorim sa fim apreciate, citite si comentate! 😛

  1. Multumesc mult de aprecieri! Eu sunt fan diacritice, mai greu mi.a fost pana sa ma invat cu ele, dar acum nu le mai pot lasa! Pe telefon imi e mai greu cu ele,ca n.am lb romana,dar la pc e simplu. Merge ca uns!

 2. Eu nu citesc de mult timp bloguri, nu am unul, dar am cateva pe care le urmaresc zilnic (din acest domeniu dar si al calatoriilor), printre care si al tau. Mi se pare foarte corect tot ce ai scris, Mai ales punctul cu partea gramaticala – mi se pare aberant sa ai bloguri, facebook etc si sa nu fii in stare sa scrii corect!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *