Ziua bună, oameni frumoși! În ultima perioadă am avut ocazia să citesc mai multe cărți ale autorilor români, printre care și Laura Stanciu, o tânără debutantă. Detectivă de ocazie este cartea cu care apare pe piața literară și pe care mă bucur foarte mult că a scris-o, fiind o categorie ce autorii noștri nu prea au mai abordat-o. Această carte este din categoria chicklit, cu tente puternice de literatură polițistă și mistery. Și cu replici pline de umor bine plasate!

Iolanda Cristoloveanu e o tânără mămică singură ce locuiește împreună cu fiul ei George și cu pitbull-ul Taz. Lumea ei este relativ simplă, cu dereticat prin casă, curățenie, plimbări prin parc și romane polițiste. Asta e pasiunea ei de care nu se dezminte neam. Această rutină este dată peste cap de cadavrul poștașului, găsit pe casa scării blocului în care locuiește. Victima, un om simplu și destul de taciturn, nu pare genul omului care să aibă prea mulți bani sau să fie implicat în cine știe ce afaceri. Sau… să fi fost ucis pentru banii de pensii? Exclus! Pensiile se dăduseră deja…

Iolanda nu-și poate ține curiozitatea sub control, așa că decide să întreprindă o mică investigație pe cont propriu. Nimic periculos, doar că îi cam încurcă ploile inpectorului Cimlea, partea oficială în acest caz. Detectiva noastră de ocazie prinde chiar o slăbiciune pentru el, dar nu lasă asta să îi distragă atenția.

Iolanda – isteață, dar și băgăreață

Iolanda este o tipă fără stare, agitată, și cu multe, multe idei. Și cu un dar înnascut de a se băga în belele, după cum am observat :)) E cam genul ăla de pecupeață, care trebuie să știe tot. Degeaba o critică ea pe tanti Marioara, că nu e departe. Pe Iolanda ori o iubești, ori o urăști. Cale de mijloc nu prea există. Recunosc, pe mine m-au încercat diverse sentimente. Nu zic că nu m-aș băga și eu într-o investigație, să aflu una-alta. Dar în general îmi place să stau departe de viața altora. Așa cp e posibil să las poliția să-și facă treaba.

E foarte interesant cum se potrivesc toate și cum Iolanda află atât de multe lucruri într-un timp scurt. Și sincer vorbind, s-ar putea să fie așa și în viața reală, întrucât sistemul nostru e un pic jalnic. No offence. Dar chiar aș vrea să văd dacă aș putea afla și eu informații așa ușor. Trecând peste realitatea cruntă de la noi, mie mi-a plăcut abordarea acestei cărți! Amuzantă și ușor de citit, în 2-3 ore e gata! Limbajul este extrem de simpluț, pe înțelesul tuturor.

Detectivă de ocazie te prinde repede! Bine că nu trebuie să te învârți de 7 ori în jurul cozii ca să afli ce și cum. Apreciez enorm că acțiunea e clară și concisă și nu e încărcată cu detalii inutile! Good job! Bravo, Laura! E o carte minunată, perfectă pentru weekend. Sau pentru o zi mohorâtă, așa cum e azi!

11 Replies to “Recenzie – Detectivă de ocazie (Laura Stanciu)

  1. coperta si titlul nu prea ma inspira, dar ma atrage putin daca zici ca e si putin haioasa. Chiar nu-mi imaginez cum poate opera o femeie detectiv de ocazie in Romania. Zici ca afla totul prea usor? Hai ne facem si noi detective!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *