Astăzi vreau să vă spun câteva cuvinte despre un proiect foarte interesant organizat de Direcția de Mobilitate din Comisia Europeană, mai exact despre Do The Right Mix, care se referă la încurajarea mobilității urbane sustenabile. Hai să ne gândim câteva minute la modul în care circulăm în orașele noastre. Cum vi se pare traficul? Îngreunat, lejer? Cum este transportul în comun? Câți bicicliști circulă pe străzile voastre? Săptămâna 16-22 septembrie este declarată Săptămâna europeană a mobilității, iar în cadrul ei vor fi organizate numeroase evenimente în 31 de state (27 state membre ale Uniunii Europene + 4 care sunt în afara ei), care mai de care mai atractive.

12004919_514672742028766_7390414255338362478_nScopul acestor evenimente este de a conștientiza importanța transportului în comun și a dificultății cu care se desfășoară traficul în marile orașe ale țării. S-a desfășurat un sondaj la nivel global, iar răspunsurile ne pun pe gânduri:

  1. 71,26% din respondenți consideră că traficul din orașul lor este dificil sau foarte dificil.
  2. 49,3% folosesc mașina personală o dată/săptămână sau deloc
  3. 41,94% folosesc transportul public de 5-7 ori/săptămână
  4. 82% folosesc bicicleta o dată/săptămână sau deloc
  5. 42,36% au ales transportul public în defavoarea mașinii personale
  6. 19,4% au propus introducerea pistelor speciale pentru bicicliști, iar 18,19% au optat pentru introducerea/dezvoltarea metroului

La nivelul României, aceste sondaj a avut participanți din patru orașe: București, Cluj, Timișoara și Constanța. Majoritatea respondenților din Timișoara (89,9%) consideră că traficul din orașul lor este dificil sau foarte dificil, în timp ce locuitorii din Constanța au declarat același lucru doar în proporție de 46,8%.

Fără titluRespondenții din București sunt cei care folosesc mijloacele de transport în comun cel mai mult (57,65%), dar se pare că toate cele patru orașe preferă transportul public în defavoarea mașinii personale (mi se pare logic, până stai la semafoare, până te strecori, până găsești un loc de parcare…mult mai mult timp, bani și poluare!). Majoritatea respondenților la nivelul întregii țări susțin ideea amenajării pistelor speciale pentru bicicliști. V-ați gândit vreodată cât de mult poluăm cu mașinile proprii? Poate că ar fi cazul să achiziționăm biciclete în procent cât mai mare, și cu această ocazie să facem și mișcare în timp ce pedalăm spre destinație. Pe distanțe scurte, în oraș, e perfect! În caz de vreme rea, să apelăm cu încredere la autobuze/troleibuze/metrou.

Un eveniment din cadrul acestui proiect este spectacolul de teatru de improvizație ce va avea loc pe data de 19 septembrie în Centrul Vechi din București, la sala Mulan Ruj din cadrul Bordello’s. Pare interesant, nu am mai participat la așa ceva până acum! Lista orașelor care participă (cu drag și spor) la această inițiativă este lungă (chiar și orășelele mai mici s-au trecut pe listă) și, pentru a fi la curent cu evenimentele și cu noutățile, vă invit să dați un Like paginii de Facebook Do The Right Mix! Acolo găsiți și două concursuri atractive, așa că grăbiți-vă!

Alege mijloacele de transport în comun și renunță la mașină cât de mult poți pentru a fluidiza traficul. Cumpără-ți o bicicletă, folosește rolele, tricicleta sau ia autobuzul până la destinație. Nu renunța la mersul pe jos, are atâtea beneficii! Recunosc, eu m-am cam lăsat prinsă în mirajul mașinii, dar promit să mă implic în alegerea mijlocului de transport potrivit ocaziei! Pentru tine cât de mult contează să faci bine mediului în care trăiești?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *