Neața bună, oameni frumoși! Deși ar fi urmat în mod normal o recenzie a volumului 4 din seria Calendar Girl, finalul apoteotic care o încheie, am preferat să vă vorbesc azi despre a 4a carte a deja celebrei Agnes Martn-Lugand, și anume Fericirea îmi scapă printre degete. Coincidență să fie tot a 4a? Ei bine, da, pentru că stilurile de scris sunt total opuse. Găsiți pe blog și recenziile primelor 3 cărți ale autoarei – Oamenii fericiți citesc și beau cafea, Viața e ușoară, nu-ți face griji, și Îmi pare rău, sunt așteptată.

Mi-am adus aminte că am citit această carte când am fost la munte, în luna februarie, dar nu v-am povestit despre ea. Am uitat, probabil. Acum m-am apucat de ultima apariție, Încă aud muzica noastră în gând, așa că mi-am amintit că mai am o recenzie pe listă. O s-o termin destul de repede, ieri am dat gata mai mult de jumătate din ea.Sunt cărți ușoare, plăcute, le citești fără să-ți dai seama când dai paginile.

Eroina cărții Fericirea îmi scapă printre degete, Iris, a fost pasionată de croitorie dintotdeauna, dar părinții ei nu i-am împărtășit pasiunea și nu au susținut-o în visul ei. Acum, matură fiind, toți o presează să facă un copil, dar ea nu și-a uitat visul. Tocmai de aceea, atunci când află că fusese admisă la școala de modă, dar părinții ei i-au ascuns asta, se ambiționează și găsește un curs la Paris, unde o întâlnește pe Marthe. Talentul ei o face remarcată, iar inocența și cumințenia ei o fac atrăgătoare pentru Gabriel, protejatul Marthei. Dar Iris are un soț care o așteaptă acasă, pe Pierre, care chiar dacă o neglija, era jumătatea ei. Sau cel puțin asta credea ea…

Începe un flirt nevinovat cu Gabriel, dar nu depășește niciodată limitele. Povestea lor e inocentă și frumoasă, însă Iris a hotărât că se va întoarce acasă, în orășelul de provincie, atunci când stagiul său se va termina. O face, renunță la viața pe care și-a făcut-o la Paris, o vede pe Marthe repudiind-o, dar ajunsă acasă, află că Pierre o înșeală. A meritat tot sacrificiul ei? Va mai rămâne alături de el sau va reveni la Paris și-și va urma visul?

La fel ca și-n celelalte cărți, autoarea pune și-n aceasta o părticică din viață. Simplitatea cărții e exact ceea ce te face să n-o lași din mână până n-o termini. Niciodată nu am găsit cărți atât de banale în aparență, dar atât de frumoase în esența lor. Sunt poate cărți pentru femei, pentru naivi, dar îmi place să cred că viața poate fi așa ușoară și toate se pot rezolva.

Fericirea îmi scapă printre degete este o carte subțirică, eu am terminat-o în vreo 2 ore, dar merită fiecare strop de atenție și fiecare pagină dată. Voi ați citit-o? Vă plac cărțile scrise de Agnes Martin-Lugand?

11 Replies to “Recenzie – Fericirea îmi scapă printre degete

  1. Am citit cartea …pe nerasuflate..multi spun ca este “usoara”..e o carte care te face sa intelegi ca viata nu e perfecta…o sa le citesc si pe celelalte!E o un stil placut ,care te scoate din monotonia vietii prin intamplari reale…”Ei,se intampla!”Multumesc,Agnes!

  2. ce ti-e si cu viata asta! Zau ca nu stiu ce-a facut Iris in cazul asta, dar ei cred ca i-as fi dat in cap cu primul lucru care imi pica in mana. Adica eu sa renunt la tot pentru unul care imi face asa ceva?

  3. Nu am citit până acum nicio carte scrisă de Agnes Martin-Lugand, însă îmi surâde cea a cărei recenzie ai scris-o mai sus. Deși nu sunt tocmai adepta tipului acesta de cărți, admit că din când în când le cumpăr, considerând că uneori mai am nevoie și de cărți cu final fericit ori măcar într-o notă pozitivă.

  4. Tot zic că o să iau și eu prima carte din serie, dar sunt puțin sceptică, îmi pare că aduc romanele astea ca stil și subiecte cu ce a scris Cecelia Ahern. Îmi plac și povestioarele drăguțe și optimiste, dar în doze mici și rare. 😀

    1. n-am citit prea multe carti ale ei, insa din cand in cand, sa stii ca mie-mi plac.nu stiu, autoarea asta chiar m-a cucerit din prima

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *