Ziua bună tuturor. Astăzi vreau să vorbim un pic despre toată situația de zilele astea, știu că multă lume e îngrijorată și panicată. Și pe bună dreptate. Se duce un război inutil aproape de noi, prețurile cresc, facturile cresc, benzina nu mai zic, vremea e așa cum e, pare că toate sunt anapoda. Știu că viața e din ce în ce mai grea, însă cred cu tărie că împreună le putem depăși pe toate.

Cum ne afectează războiul și ce putem face?

Multă lume se gândește cu groază dacă războiul din Ucraina ne va afecta și pe noi. Sperăm că nu, însă vă rog să fiți alături de cei ce vin de acolo. Nu zic să vă dați casa. Dar să știți că o donație, fie cât de mică, nu ne-a sărăcit. Pe niciunul din voi. Totodată vă rog să fiți atenți la înșelăciuni. Există posibilitatea ca lumea să profite de pe urma acestei tragedii. Personal, am donat la Crucea Roșie și am fost să lăsăm ceva și la căminele din Galați.

Duminică erau două cămine în care erau adăpostiți refugiații, așa că am fost și am cumpărat produse de igienă, dulciuri și medicamente, precum și mâncare pentru animale. Da, poate că multă lume zice că e absurd să te gândești la animale când sunt oamenii în această situație. Însă vă zic sigur că acei oameni nu au renunțat la sufletele de lângă casă, care au și ele nevoie de hrană. Așa că, să ne gândim și la asta!

Nu știu ce să zic, însă, de campaniile de donare pe care le desfășoară diverse companii. Sunt un pic sceptică. Și vă rog, nu veniți cu chestii de genul ”ar fi bine să ne gândim și la ai noștri, și noi avem oameni nevoiași”. Ok, e cu totul și cu totul altă situație. Una e războiul, una e că omul acela a ajuns pe stradă din cauza alcoolului, drogurilor sau din alte cauze. Ucrainienii sunt bombardați. Ei fug din țară să își salveze viața. Nu ai cum să compari așa ceva. În plus, exact cum scria și o prietenă pe Facebook, de ce ne aducem aminte abia când îi ajutăm pe alții că și la noi sunt oameni săraci? Asta ar trebui să ne dea de gândit.

Cum se schimbă viața noastră?

În teorie, absolut în niciun fel. În practică, în mod cert vor mai urma scumpiri și la noi. Și va exista o teamă. Primăvara nu mai e nici ea ce a fost. Vedem o zvâcnire serioasă a iernii, să sperăm că e ultima. Cât despre prețuri, facturi, combustibil… am mai trecut prin asta, o să trecem și de data asta.

Viața mea nu s-a schimbat în mod semnificativ. Mă duc în continuare la muncă, vin acasă, îl scot pe Aki la plimbare. Însă mă uit la știri. Mult. Cred că asta fac oarecum greșit. Îmi alimentez și eu frica. Nu zic să nu vă informați. Însă și știrile au acel senzațional în ele, care la dau un aer de cancan (unora din ele). Așa că informați-vă din surse sigure și nu vă panicați. Trebuie să fie bine în final. Să ne rugăm pentru Ucraina și să le fim alături cum putem. Nu este normal ca în secolul 21, când se presupune că am lăsat în urmă arcul și săgețile, să intri pe teritoriul unei țări libere pe motiv că a fost a ta acum 2000 de ani. Nu e ok. Se numește crimă. Și ar trebui pedepsită prin toate mijloacele.

În altă ordine de idei, vă rog să trageți cu dinții de viața voastră. Nu vă pierdeți calmul și sănătatea psihică. Nu vă pierdeți speranța și empatia. Poate 10 lei nu înseamnă mult pentru voi. Dar pot reprezenta pâine și apă pentru câteva persoane. Să fim mai buni. Și să fim uniți. Asta e tot ce contează! Primăvară cu pace să avem!

8 Replies to “Gânduri la început de martie…

  1. Și eu am donat bani tot la Crucea Roșie, deși am văzut numeroase campanii de strâns donații. Sa facem fiecare cât putem pentru ca acum înseamnă mult. Ieri am luat o excursie la Paris, în iunie și a fost mult mai scumpa decât era în ianuarie.

  2. Greu! Niciodată nu mi-am imaginat că voi trăi asemenea vremuri. Mă gândesc că e osibil să fim în locul lor. Mă gândesc că s-ar putea să am o rudă pe-acolo (bunica a fost ucraineană). Mi se rupe sufletul cu gândul la fiecare copil, om nevoiți să plece spre nicăieri, să lupte…
    Dar, da! Viața merge mai departe și putem doar să avem grijă de noi și să facem atât cât putem fiecare, pentru ei.
    Pup & îmbrățișez!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *