Sistemul medical e cel care trebuie să ne fie alături de la naștere până nu mai suntem. Viața noastră se învârte în jurul spitalelor, așa că e important să găsim medici buni, înțelegători și pe care ne putem baza. Încă din primii ani de viață, e important să alegem pentru copilul nostru un pediatru bun. Dacă în faza sarcinii avem nevoie de obstetrician-ginecolog, de la naștere, copilul trebuie să fie monitorizat permanent. Medicul pediatru administrează vaccinurile, măsoară lungimea copilului, greutatea, ține o evidență strictă a abilităților și este primul care vede observă vreo neregulă. Poate că ramura de pediatrie nu pare a fi prea complicată, însă acest medic este dator să examineze fiecare copil și să aibă răspuns la (aproape) orice întrebare.

După medicul pediatru, medicul de familie e cel care te supraveghează. El e dator să facă vaccinuri, să dea rețete sau să elibereze trimiteri la medici specialiști. Sunt medici de familie care au și diverse alte competențe, iar cea mai des întâlnită este cea de ecografie. Asta nu înseamnă că se pricep la orice, e adevărat, dar ei pot face aceste controale și pot trece eventualele anomalii pe foaie, astfel ca medicul specialist să știe ce e în neregulă. Da, e mai complicat la anumite tipuri de ecografii, unde este iar nevoie de medici specialiști în așa ceva.

Tipuri speciale de ecografie:

– ecografia mamară, în urmă căreia se pot depista anumite probleme ale sânilor. Anumite femei trebuie să aibă o atenție sporită pentru acest control, deoarece rata de cancer la sân în țara noastră este foarte mare și e bine să depistezi totul la timp.

– ecografie ginecologică – pelvină sau transvaginală. Aceasta determină prezența chisturilor, monitorizează oculația sau menstruația, verifică steriletul.

– ecografia 3D/4D – cu imagini tridimensionale, în timp real

– ecografia Doppler – are scopul de a măsura fluxul de sânge din artere sau vene. Este foarte utilă în determinarea problemelor ce țin de aparatul cardiovascular.

Nu neglijați niciodată controalele de rutină, ca să nu mai zic de cele de specialitate! Niciodată nu poți ști ce e în interiorul tău. Sunt multe boli ce nu au manifestări specifice. Sau dacă le au, sunt prea târziu. Așa că mergi la medic, găsește oameni de încredere și nu economisi când e vorba de sănătate!

7 Replies to “Grija pentru tine începe din primii ani de viață

  1. Buna ziua! Sanatatea e importanta. Multumim de recomandari. Medicul meu de familie are specialitatea pediatrie si este foarte de ajutor in tot ce o priveste pe fetita mea. Numai bine!

  2. Medicii pediatri nu doar că au o misiune destul de grea , dar sunt și foarte importanți. Practic, urmăresc alături de părinți evoluția copilului din primele sale clipe de când prinde viață, până la majorat.

  3. Asa este, e important sa punem accent pe sanatatea noastra si a bebelului inca de la inceput! Chiar si inainte sa avem un bebe pentru a ne asigura ca va fi cat mai sanatos. ^_^

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *