Ziua bună, oameni faini! Luni am reușit în sfârșit să ajung iar la medicul stomatolog, așa că am zis să vă povestesc și vouă ce și cum. În copilărie nu am avut mari probleme cu cariile, însă prin clasa a 7a-a 8a, am avut primul contact cu stomatologul. O carie destul de avansată, care necesita plombă. Am pus un pansament provizoriu, nu am mai pus plomba respectivă decât peste ceva timp, nu a fost cine știe ce. Ulterior, pe la vreo 20 de ani, mi-a fost dat să ajung pe mâna unui medic extrem de prost, care mai rău te tortura. Uite de-aia fuge multă lume de stomatolog… pentru că unii din ei sunt de-a dreptul groaznici!

Nu contest, poate așa erau și vremurile și s-au mai schimbat lucrurile în ultima vreme, însă pentru tortura pe care am suferit-o și durerea pe care am suportat-o, m-am ferit multă vreme de mers la dentist. Și rău am făcut! Pentru că nu trebuie să neglijăm controlul măcar o dată pe an!

Acum vreo câțiva ani am descoperit din întâmplare o doamnă doctor tare faină, care mi-a pus o plombă atât de ușor, că nu credeam că se poate. Fără durere, fără nimic. Între timp, a închis cabinetul pentru că s-a mutat la penitenciar. Grozav… Anul trecut, prin noiembrie, sătulă de sângerări gingivale din ce în ce mai groaznice, am zis să încerc un detartraj. Așa că am apelat la cabinetele care îmi sunt aproape de casă. Habar nu aveam la cine mă programez, dar am zis că nu are ce să fie rău. Și am avut o surpriză foarte plăcută!

Contează să fii om și să îți pese de cel de pe scaun, nu doar de banii lui!

Cam cu concepția asta cred că am descoperit-o pe această doamnă doctor. La modul m-am dus pentru un detartraj și am plecat cu toate cariile făcut și cu o coroniță pusă. Deci… se poate! Dacă știi să tratezi omul și să te preocupe starea lui. A văzut din prima că am teamă de freză, așa că a făcut detartrajul cu anestezie. Lucru mare! Pe care nu îl fac toți și nu înțeleg de ce! Pentru că acul ăla te salvează de o grămadă de durere. Deși doare și injecția aia, e incomparabil mai puțin. Să ne înțelegem din prima, eu nu am scoasă nicio măsea și niciun nerv aferent. Am tot ce trebuie în gură. Și am zis din start că nu vreau să scot vreun nerv.

Se pare că se poate. Totul e să mai asculți și pacientul. Nu să te repezi, ca toți ceilalți, să scoți tot. Anestezia a ajutat enorm, dovadă că și la un an distanță am apelat tot la ea. Și în vară, când am descoperit că nu mai e unde știam, m-am cam panicat. Dar redescoperind-o pe Facebook, am văzut că este în concediu maternal. Am urmărit pagina și am văzut când revine, așa că am făcut programare fără să stau pe gânduri.

Am învățat astfel, că există oameni cu carii și oameni cu tartru. Am învățat că detartrajul o dată la an ajută enorm. Și s-a văzut asta prin diminuarea sângerărilor gingivale. Ce fain e să simți spațiul (normal!) dintre dinți! La mine, tartrul e persistent și am aflat că e posibil să fac parodontoză și să îmi pierd dinții din față, dar șansele se reduc mult dacă vin o dată la an la detartraj și dacă am grijă. Deci, periaj, control și prevenție!

Contează enorm să găsești acel om cu care să ai o chimie. Chiar și pe scaunul de la stomatolog! De asta nici nu pot să mă duc la oricine. Și de-asta am mers doar la persoanele cu care am rezonat. Culmea, doar la femei până acum. E foarte important să avem grijă de dantură, așa că făceți-vă curaj și căutați un medic bun, cu care să vă înțelegeți. Numai așa veți avea dinții sănătoși. Voi ce experiențe aveți la stomatolog?

16 Replies to “De ce e important să găsești un stomatolog bun

 1. Multumesc frumos pentru informatii si pentru recomandare !
  Asa este !
  Eu in trecut am nimerit la o doamna stomatoloaga de nota 10 !
  Tot ceea ce a trebuit sa fac este bun si pana in ziua de astazi .
  Pe atunci nu prea era scumpa asa am perceput eu , dar a meritat pentru ca avea o mana usoara, termina repede , era o doamna foarte calma , cu mult bun simt , vorbea calm .Vene am la ea cu drag de fiecare data .

 2. Da, este foarte important sa găsești un dentist bun. Inainte foarte mulți dentiști scoteau dinții la o carie mai mare. Din păcate, nervii nu pot fi salvati tot timpul pentru că mai sunt cazuri în care caria a ajuns la el și l-a afectat.

 3. Din fericire am avut norocul să găsesc un stomatolog minunat, drept urmare, am zâmbetul frumos și dinții sănătosi pe care mi i-am dorit!

 4. Am avut noroc in liceu ca mi-am reparat toata dantura. Aveam cabinet stomatologic in liceu si am beneficiat atunci de acele servicii. Nici pana in ziua de azi nu am avut probleme. Doar maselele de minte ma mai supara, dar mai astept putin pana sa le scot.

 5. Offf, când îmi amintesc prin ce experiențe traumatizante am trecut în copilărie care m-au ținut departe de stomatolog și cabinetele stomato …
  Nu este important, ci extrem de important să găsești un stomatolog bun.

 6. În Sinaia am avut parte de cel mai groaznic stomatolog! Am cântărit bine situația și nu am mai călcat a doua oară pe acolo. Nici măcar detartrajul nu sunt în stare să facă și îți propun să îți scoată dinți perfect sănătoși pe motiv că “au probleme” – sunt 4 medici în total, e o afacere de familie.
  Tot de atunci, am găsit un alt medic la care merg anual, cu încredere, și care, încă, nu m-a dezamăgit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *