Câteva motive pentru a călători în destinația de ecoturism Mara-Cosău-Creasta Cocoșului

Binecunoscutul ghid de călătorie Lonely Planet declara doar cu puțini ani în urmă: “Considerat de mulți regiunea cea mai tradițională a României, presărat cu biserici de lemn cu turnuri de inspirație gotică și case țărănești în fața cărora se găsesc porți bogat sculptate, Maramureșul dă senzația că te urci într-o mașină a timpului, trasă de cai, și te întorci în timp o sută de ani. (…) Bine ai venit în inima României medievale și folclorice, unde ultima cultură țărănească din Europa continuă să înflorească! Dar nu aștepta o eternitate să o vizitezi: până și aici, secolul al XXI-lea dă năvală.”

 O scurtă descriere a zonei

În inima Maramureșului, în sud-vestul acestui ținut etnografic renumit, călătorii vor fi întâmpinați de frumusețea unei zone colinare blânde, străbătute de râurile Mara și Cosău, străjuită de munții Igniș, Gutâi și Lăpuș. Creasta Cocoșului, o stâncă abruptă, sculptată parcă, a ajuns chiar emblema acestei destinații de turism și parte a numelui său – vă invităm în cea mai nordică destinație de ecoturism din România: Mara-Cosău-Creasta Cocoșului!

Turiști din întreaga țară și de peste hotare ajung aici pentru a descoperi peisaje mozaicate rurale, ce îmbină ca într-un tablou de demult păduri, pajiști, livezi și fânețe. Mai mult decât atât, experiența de vizitare trebuie completată cu descoperirea tradițiilor, a obiceiurilor, a construcțiilor și a preparatelor culinare delicioase.

Iată, așadar, câteva dintre cele mai apreciate obiective, atracții și activități turistice ori de petrecere a timpului liber, în această destinație:

  1. Obiective culturale

Descoperă civilizația lemnului – de la bisericile de lemn incluse în patrimoniul UNESCO, până la casele și porțile tradiționale ori instalațiile de tehnică tradițională încă funcționale. Cu adevărat, satul românesc ne poate învăța cum se poate folosi această resursă aparte în aproape toate aspectele și activitățile vieții.

  1. Atracții naturale

O mulțime de arii naturale protejate, lacuri, râuri și păduri, așteaptă să fie descoperite, în ritm domol, în orice anotimp al anului. Poți folosi hărțile și ghidurile online sau tipărite, aplicațiile mobile dedicate acestei zone sau poți apela cu încredere la un ghid local ce cunoaște zona, cărările și drumurile de aici.

  1. Activități în aer liber

Munții, dealurile și văile din Maramureș sunt făcute să fie străbătute la pas ori pe bicicletă – descoperă aici numeroase opțiuni de trasee turistice, parcurge Drumul Moștenirii Maramureșene prin toate cele șapte sate reprezentative pentru cultura maramureșeană sculptată în lemn, bucură-te de bicicletă pe drumurile de țară ori pe cărările înguste, ia o lecție de alpinism, zboară cu parapanta sau înscrie-te pentru un tur cultural sau un tur de observare a vieții sălbatice.

  1. Evenimente și sărbători

Îți poți planifica vacanța în Maramureș în funcție de sărbătorile religioase sau specifice fiecărui sat, conform calendarului anual. Astfel, poți lua parte la slujbe religioase aparte, vezi mai îndeaproape tradițiile și obiceiurile locului.

Dacă te-am făcut curios, răsfoiește pe ecomaramures.com aceste materiale utile de călătorie (hărți și ghiduri) și descoperă un alt fel de turism, în destinația Mara-Cosău-Creasta Cocoșului.

2 Replies to “Începe anul cu planificarea unei vacanțe în inima verde a Maramureșului

  1. Zona asta tarii am vazut-o o singura data si atunci pe fuga, Chiar as vrea sa petrec cateva zile in Maramures, dar mi-ar placea sa fie zapada. In iarna asta nu cred ca mai apuc, dar ramane pe lista destinatiilor de bifat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *