Greu cu apa! Și spun asta din proprie experiență, la muncă e un adevărat coșmar atunci când o folosesc. Fiind instalații vechi, ruginite și nemodernizate, abia acum un an sau doi am trecut și noi la o instalație de apă potabilă, până atunci fiind doar industrială. Și pentru noi, cei ”de la 4”, cum sunt eu și cu un coleg, care avem acolo laboratoarele unde lucrăm, este destul de greu. Apa nu are presiune să urce, instalațiile sanitare nu mai sunt ce erau o dată, deci e un mare chin. De fapt, și pentru a folosi apa la aparate nu folosim rețeaua, unde presiunea e aproape de minim, ci avem neapărată nevoie de un hidrofor. Și nu o dată am inundat etajul… Dar să vă zic mai multe.
Pe etaj avem un bidon de 1 metru cub, adică 1000 litri. Și de obicei, dacă am de lucru acolo, apa din bidon scade, iar noi trebuie s-o încărcăm tradițional, prin furtun. Partea nasoală nu ar fi asta, că știm ce facem, dar uneori apa are fluctuații mari de presiune, care ne joacă feste. Și ne trezim după câteva ore că ba nu s-a încărcat deloc, ba avem ditamai lacul lebedelor. Și atunci ne strângem înarmați cu fărașe și găleți, cu mopuri și mături, să strângem toată apa și să nu mai inundăm și pe alții.
Dacă în ceea ce privește instlațiile sanitare nu avem mare lucru de făcut, poate că putem regla oarecum presiunea apei. De fapt, există hidrofoare, așa cum avem și noi, special concepute pentru acest lucru. Am unul pe bidon, ca să-mi asigure presiunea la aparat, dar mai este unul și la parter, pentru a asigura fluxul către etajele superioare. Complicat cu pompele, ar fi necesare și accesorii suplimentare, gen un variator. Pentru un variator de turație pentru pompă vezi aici. Acest convertizor EPower are doar recenzii pozitive, lumea e încântată de el, deci poate fi o soluție în caz de nevoie.
Este un covertizor cu răcire în apă pentru pompe monofazate. El asigură un consum redus de energie datorită sub-turărrii pompei, ceea ce-l face destul de economic. Are o mulțime de avantaje: se montează pe țeava de refulare, astfel că nu ocupă spațiu, poate fi așezat vertical sau orizontal, înlocuiește sistemul tradițional de presiune, are pornire și oprire treptată, ceea ce duce la evitarea șocurilor de presiune, presiunea e constantă, afișajul e digital, are protecție de scurt-circuit, antiblocare, supra sau sub tensiune, adică tot ce trebuie pentru a nu fi nevoie să stai constant cu ochii pe el.
Dacă am avea așa ceva, cred că ar compensa oarecum și lipsa sanitațiilor sanitare de ultimă generație! Îmi plac lucrurile moderne, care ușurează viața. Și o presiune constantă a apei, pentru a mă scăpa de grija inundațiilor, n-ar strica! Nici prețul nu mi se pare mare pentru ce știe să facă. Poate că ar fi de preferat să-l recomand celor care se ocupă cu asta…Măcar să ne scape de-o grijă!
Voi ce părere aveți, v-ar fi utilă o astfel de instalație? Poate nu acasă, dar într-un mediu industrial, n-ar strica! Voi ați face o astfel de investiție? Dar cu instalațiile sanitare cum stați?
Eu ma sperii de fecare data cand se opreste apa, si mai apoi vine cu presiune!
:)) noi am tot sters etajul de la variatiile astea de presiune… am facut praf intr-o zi, asa am lasat furtunul si dimineata era lac la etajul inferior