Luminile pierdute din St. Kilda este o poveste emoționantă, mai mult decât o poveste de dragoste, este destinul unei comunități. St. Kilda este un arhipeleag din Scoția, situat la 64 km nord-vest, în Oceanul Atlantic. Cea mai mare dintre insule este Hirta, care a fost și singura locuită. Populația nu a depășit niciodată 180 de persoane, vârful atingându-se în secolul 17. În 1930, toată populația insulei Hirta a fost evacuată. Condițiile în care localnicii trăiau erau foarte grele, fiind complet rupți de realitate. Aprovizionarea era complicată, iar în 1930 rămăseseră doar 36 de persoane. Primul Război Mondial a făcut totul mult mai greu, ducând la dispariția unei civilizații.

Fred, student la Geologie, ajunge în 1927 în St. Kilda. Se îndrăgostește de Chrissie, o localnică frumoasă, dar este nevoit să plece. Cei doi petrec extrem de puțin timp împreună, nu știu mare lucru unul despre celălalt, însă în amintirea iubirii lor rămâne o fiică.

În 1940, Fred este capturat de inamici și își aduce aminte de femeia pe care a iubit-o cu mai bine de 10 ani în urmă. Pentru Chrissie, viața e complicată – având un copil din flori, lumea o judecă, însă familia este alături de ea. Totuși, viața ei se schimbă complet atunci când este nevoită să plece de pe insulă. Însă Fred este dispus să facă orice pentru a o găsi. Oare vor avea șansa să se revadă?

Luminile din St. Kilda este disponibilă la Editura Meteor Press și este o carte emoționantă. Mai presus de dragoste, este responsabilitatea. Mai presus de dragoste, este legătura cu pământul, cu locul în care te-ai născut. Și mai presus de dragoste este uneori gura lumii, pe care o lăsăm să ne distanțeze unii de ceilalți. Doar dorința ne mai poate aduce înapoi unii lângă ceilalți. Doar dragostea ne poate reuni.

Descrierea locurilor, a vieții grele de pe insulă, totul îți dă senzația că te afli acolo, în acele vremuri. Nu ești impresionat atât de povestea celor doi, cât de durerea insularilor. Pentru mine, a fost o revelație. Nu știam că a existat un asemenea loc rupt de lume. Nu știam că oamenii se chinuiau, chiar dacă continentul avea tot ce era nevoie. Acum, St. Kilda face parte din patrimoniul Scoției și este un loc protejat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *